Доступність посилання

ТОП новини

Курці обходять «бездимний» закон


Київ – 15 березня відзначають Всесвітній день прав споживачів. За даними Держспоживінспекції, найбільше скарг від українців надходить щодо неякісних послуг. Однак цього року до звичного переліку скаржників додався новий пункт – недотримання антитютюнового законодавства. Сума штрафів, стягнутих за факти куріння у громадських закладах, склала цього року вже 44 тисячі гривень. Однак курці все одно знаходять спосіб обійти «бездимний» закон.

Студент Антон із Кривого Рога купив собі можливість курити у тамбурі вагона за десять гривень. За словами хлопця, «допомогти» з міліцією запропонувала провідниця.

«Ну, я підійшов до неї, а вона каже: ти купив чай, купи щось до чаю. Я вирішив купити газету, питаю: скільки? Вона каже: десять гривень. А якщо міліція підійде, питаю, то що? А вона каже, що там уже все домовлено», – розповів Антон.

У киянина Юрія із курінням у потягах також не було проблем. Окрім того, деякі заклади громадського харчування знаходять способи обійти «бездимний» закон. Зокрема, Юрій зауважує: «Якщо говорити про Київ, я знав один заклад, де можна було курити, але вони закрили цю залу через кілька тижнів після ухвалення закону. Знаю досі ще кілька закладів, де можна курити: там є великі криті тераси. Тобто номінально це «тераси», а насправді це абсолютно нормальні приміщення, де можна без верхнього одягу сидіти і курити».

Зали в глибині приміщення, блюдця і чашки замість попільниць – так із ситуації виходять бари в регіонах. До слова, вільні місця у таких закладах складно застати.

Держава штрафує, а про вміст цигарки не думає – Самчишин

За перші місяці 2013 року Держспоживінспекція провела 110 перевірок закладів харчування, у 32 із них встановила факти куріння або наявності попільниць, зазначає начальник відділу управління захисту прав споживачів відомства Олег Кобельков.

«Якщо люди пишуть, що такі випадки є, у третині випадків підтверджується факт куріння», – говорить він.

Заборона на будь-що породжує корупцію, зауважує у коментарі Радіо Свобода президент Української асоціації споживачів Олег Самчишин. До того ж, держава обмежилась «бездимними» законами, ігноруючи інший аспект – вміст диму.

«Смола унормована на 12 міліграм на дим однієї цигарки, нікотин – 1,2 міліграма. У той же час як в Росії та Європейському Союзі на одну цигарку – десять міліграм, а нікотину – 1 міліграм», – зазначив Самчишин.

Окрім того, за його словами, в Україні абсолютно ігнорують ще один продукт згорання – чадний газ. За словами Самчишина, їхня організація зверталась до МОЗ з вимогою унормувати і цей аспект, однак до сьогодні отримує відписки.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG