Доступність посилання

ТОП новини

«Сухий космодром» у Дніпропетровську випробовує ракети для Бразилії


У Дніпропетровську святкують день працівників ракетно-космічної галузі: найкращих працівників галузі нагородили урядовими відзнаками, а для журналістів організували відвідування заводського випробувального космодрому «Сухий космодром». Він майже рік діє на території мегаполісу і здійснює експерименти з ракетами-носіями українського виробництва для Бразилії. Між тим, невдовзі у Дніпропетровську українську ракето-космічну техніку, яку довгий час ховали від сторонніх очей, зможе побачити кожен охочий турист, обіцяє влада.

40-метрова установка, вагою в 70 тонн, схожа на стрілу гігантського підйомного крану, піднімає вгору макет космічного апарата. Увесь процес зміни положення з горизонтального на вертикальне займає не більше ніж 15 хвилин. Якби замість макету на установці була справжня ракета-носій, кажуть фахівці, її ще треба було б заправити пальним – і можна запускати.

А втім, на «Сухому космодромі» заводу «Дніпротяжмаш» запусків не проводять: унікальна установка розрахована тільки на відпрацювання процесів транспортування і підйому ракет «Циклон-4», які дніпропетровські конструктори створюють для бразильської сторони. Вже у Бразилії, після добудови місцевого космодрому «Алкантара» на екваторі, здійснюватимуть справжні старти.

Над створенням випробувальної установки працювали півроку. До того робили продукцію майже винятково для металургії, тому «космічне» замовлення надихало, зізнався Радіо Свобода заступник начальника механічно-складального цеху «Дніпроважмашу» Олександр Зорін. Матеріальні стимули теж були, не приховує він.

Тим, хто був задіяний в цьому проекті, були преміальні виплати. І моральне задоволення, коли оця махина виїхала, зістикувалась і піднялась
Олександр Зорін
«Складність у тому, що точність тут набагато вища, ніж у замовленнях для металургії. Оце була складність. До того ж, це не серійна продукція – кожна деталь виношувалась буквально на руках. Зарплати на нашому заводі й так найвищі в галузі, а тим, хто був задіяний у цьому проекті, були преміальні виплати. І моральне задоволення, коли оця махина виїхала, зістикувалась і піднялась», – зауважив Олександр Зорін.

Наступний партнер – Саудівська Аравія?

«Сухий космодром» у Дніпропетровську, кажуть фахівці, – проект унікальний. Вперше у світі заводський випробувальний комплекс збудували прямо в мегаполісі. Набагато дорожче і довше було б випробовувати дніпропетровські ракетоносії безпосередньо в Бразилії, для якої вони виготовляються, а так з ними експериментують тут. Тепер Дніпропетровськ має майже повний цикл виробництва космічної техніки – від проектування до виготовлення та випробувань. Однак на заводі «Дніпроважмаш» не приховують: активно діяти їхній випробувальний космодром буде ще близько півроку, доки не запрацює справжній, у Бразилії. Втім, вже зараз є надії на замовлення випробувань космічної техніки для Саудівської Аравії, тож керівник проекту Олександр Куляба висловив Радіо Свобода сподівання, що працівники підприємства без роботи не залишаться.

Розглядають можливість будівництва космодрому в Саудівській Аравії. За попередніми домовленостями, наземне пускове обладнання буде виготовлятись на нашому заводі
Олександр Куляба
«Є головне підприємство в Україні – конструкторське бюро «Південне», і воно визначає, кого залучати, і ми змушені зазирати до них у кошик замовлень, – каже він. – Зараз вони розглядають можливість будівництва космодрому в Саудівській Аравії. Гарна перспектива. За попередніми домовленостями, наземне пускове обладнання буде виготовлятись на нашому заводі, і іноземну сторону це влаштовує. Цей комплекс універсальний. Його після доопрацювання можна буде використовувати й для інших проектів. Справа в тому, що розміри ракет, наче розміри побутових лампочок, стандартизовані – всі вони 3-метрового або 4-метрового діаметру».

Власного космодрому, де можна було б здійснювати не експерименти, а справжні запуски, додає Олександр Куляба, Україна, швидше за все, не матиме ніколи. На думку фахівця, країна не має великих незаселених територій, як Бразилія чи Росія, відтак проводити запуски небезпечно.

Музей ракет просто неба

Побачити, як виглядає в реальності сучасна космічна техніка українського виробництва вже цього року зможе кожен охочий. У Дніпропетровську відкриють спеціальний туристичний маршрут космічними підприємствами і створять музей ракет та космічних апаратів просто неба. Те, що довгі роки було недоступним для загального огляду, до вересня виставлять практично в центрі міста. У п’ятницю голова облдержадміністрації Дмитро Колесников і голова облради Євген Удод урочисто підписали графік робіт зі спорудження цього музею. Однак, в яку суму обійдеться проект бюджету, Радіо Свобода дізнатись не вдалось.

«Зараз триває процес робочого проектування. Це будуть колишні натуральні зразки. Ми зараз усе це прораховуємо. Поки йде проектування», – сказав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова облдержадміністрації Дмитро Колесников.

На «Сухому космодромі» у Дніпропетровську збираються також відпрацьовувати причини аварійних космічних стартів. Єдиний запуск ракети-носія українського виробництва, який відбувся цього року, був невдалим – ракета «Зеніт-3SL» впала в Тихий океан.

Довідка:
«Сухий космодром» – це заводський випробувальний комплекс, який створений на підприємстві «Дніпроважмаш» у Дніпропетровську для забезпечення робіт із випробувань та періодичного огляду технологічного обладнання технічного та стартового комплексів у рамках реалізації українсько-бразильського проекту запусків ракет космічного призначення «Циклон-4» за участю конструкторського бюро «Південне», заводу «Південмаш» та інших підприємств країни з космодрому «Алкантара» у Бразилії. За домовленістю сторін, космодром «Алькантара», як стартовий майданчик, має запрацювати у 2013-2014 роках. «Сухий космодром» у Дніпропетровську є повнорозмірною копією, аналогом стартової споруди на «Алкантарі».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG