Доступність посилання

ТОП новини

У Росії правозахисникам висунули вимогу реєструватися «іноземними агентами»


Прихильники влади розписали будівлю «Меморіалу» в Москві словами «іноземний агент», архівне фото
Прихильники влади розписали будівлю «Меморіалу» в Москві словами «іноземний агент», архівне фото
Генеральна прокуратура Росії вимагає від відомої російської правозахисної організації «Меморіал» зареєструватися як «іноземний агент» відповідно до нового закону про некомерційні організації, повідомив сьогодні Радіо Свобода її керівник Олександр Черкасов.

За його словами, генпрокуратура у листі стверджує, що «Меморіал» одержує фінансову підтримку з-за кордону і займається політичною діяльністю й таким чином підпадає під дію закону.

Як заявив Черкасов, «Меморіал» не має наміру виконувати цю вимогу і оскаржить її в суді.

Сьогодні ж стало відомо про таке саме попередження ще одній правозахисній організації «Агора». Як заявив представник цієї організації Дмитро Колбасін, «Агора» надає безплатну юридичну допомогу, і Міністерство юстиції Росії внесло її в перелік соціально орієнтованих некомерційних організацій, тому новий закон не має стосуватися її.

Минулого тижня таку ж вимогу висунули й до російського бюро міжнародної правозахисної організації Transparency International, а на об’єднання на захист прав виборців «Голос» рішенням суду за порушення цього закону наклали штраф у 300 тисяч рублів (понад 78 тисяч гривень), а на його директора Лілію Шибанову – ще у 100 тисяч рублів (понад 26 тисяч гривень) за те саме порушення, якого організація не визнає.

За ухваленими в Росії змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє й діяльність організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
XS
SM
MD
LG