Доступність посилання

ТОП новини

Кожара заявив у США, що ExxonMobil, Chevron Corporation прийдуть в Україну і залишаться надовго


Леонід Кожара
Леонід Кожара
Хоча Україна – «молода демократія» та не має «ідеального послужного списку щодо дотримання прав людини», за останні три роки президент Віктор Янукович здійснив більший прогрес у реформах, ніж усі попередні уряди. У цьому запевняв під час візиту до США міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Він також висловив сподівання, що потужні міжнародні енергетичні компанії (такі, як ExxonMobil, Chevron Corporation) прийдуть в Україну і залишаться надовго.

Після низки зустрічей і переговорів у Нью-Йорку Леонід Кожара прибув до Вашингтона, де провів повний робочий день середи. Зокрема, там відбулася його вечеря з представниками американського бізнесу, організована Американсько-Українською бізнес-радою. Там побувала наша колега з «Голосу Америки» Мирослава Гонгадзе.

– Як пройшов робочий день міністра закордонних справ України Леоніда Кожари?


– Це був перший робочий день перебування Леоніда Кожари у Вашингтоні під час візиту до США. До цього він побував у Нью-Йорку, зустрівшись у штаб-квартирі ООН із генеральним секретарем цієї організації Пан Ґі Муном. У Нью-Йорку міністр закордонних справ України зустрівся також із представниками української громади, представниками бізнесу.

Середа була першим днем його перебування у Вашингтоні. Цей день виявився досить напруженим і головною його подією став виступ в американському Конгресі, організований Гельсінською комісією США. Відкриваючи засідання, співголова Гельсінської комісії, сенатор Бен Карден згадав свої відвідини України після Помаранчевої революції як період особливих надій трошки із гіркотою, жалем. А щодо сьогоднішньої політичної ситуації в Україні Бен Карден привітав звільнення ув’язнених колишніх урядовців, назвавши це першим важливим кроком українського уряду. Бен Карден також висловив надію, що рішення Європейського суду з прав людини щодо Юлії Тимошенко приведе до звільнення лідера опозиції. Американські законодавці також згадали незавершені розслідування нападів і вбивств українських журналістів та політиків за часів президентства Кучми. І вони закликали притягнути до відповідальності всіх причетних до злочинів, незважаючи на посади.

Після цього був виступ Леоніда Кожари, де він окреслив пріоритети України при головуванні в Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Також у Леоніда Кожари ввечері відбулася зустріч із бізнес-громадою. Американсько-Українська бізнес-рада організувала вечерю на честь приїзду міністра закордонних справ України. Леонід Кожара заявив, що Україна шукає шляхи диверсифікації енергетичних ресурсів, висловив сподівання, що найбільші енергетичні компанії (такі, як ExxonMobil, Chevron Corporation) прийдуть в Україну і залишаться надовго.

Сергій Клюєв, зокрема, повідомив, що рішення стосовно угоди з енергетичними компаніями, зокрема, з ExxonMobil, мають бути підписані наступного місяця
Також на зустрічі був присутній народний депутат України Сергій Клюєв, якого (як він розповів) нещодавно обрали головою групи підтримки Сполучених Штатів у Верховній Раді. І він, зокрема, повідомив, що рішення стосовно угоди з енергетичними компаніями, зокрема, з ExxonMobil, мають бути підписані наступного місяця.

– Які важливі події заплановані надалі під час візиту пана Кожари до США?

– Міністр має виступити під час круглого столу в Національному демократичному інституті, зустрітися з колишнім державним секретарем США Мадлен Олбрайт. Варто зазначити, що візит міністра закордонних справ України значно продовжили у часі. За попередніми планами, він мав завершитися у середу, тобто 9 травня. Причиною продовження термінів візиту став державний секретар США Джон Керрі, який в останній момент вирішив їхати до Москви і Рима на переговори щодо Сирії. Міністру закордонних справ України довелося чекати до п’ятниці, щоб із ним зустрітися. Тобто, ця зустріч запланована на п’ятницю, на другу годину дня за місцевим часом.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG