Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція зрозуміла, що вона по вуха в лайні і час працювати на державу – Чечетов


Київ – Цього тижня Верховна Рада має відновити пленарну роботу після кількатижневої перерви. Депутати мають зібратися під куполом на вулиці Грушевського у Києві 14 травня. Ключовими питаннями заплановані погодження пакету законів з євроінтеграції та призначення дати виборів мера Києва. Представники провладних і опозиційних сил поки що не передбачають блокування трибуни та сподіваються на «конструктивний діалог». Однак експерти скептично оцінюють такі сподівання, вважаючи, що травневі свята не загасили напруження між народними обранцями.

Головним завданням пленарного тижня стане голосування депутатів за низку законів, ухвалення яких від України вимагає Євросоюз – для підписання в подальшому Угоди про асоціацію, розповів Радіо Свобода перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. Народний депутат сподівається на позитивне рішення по законопроектах і відкидає можливість блокування засідань парламенту. За словами Чечетова, попередня робота парламентаріїв викликала обурення як у Європи, так і в українців, тому нових спроб зашкодити роботі Верховної Ради не буде.

Опозиція трохи втихомирилась, вона розуміє, що треба працювати на державу, що вони вже й так по вуха в лайні
Михайло Чечетов
«У нас нарешті намітився конструктивізм у роботі. Опозиція трохи втихомирилась, вона розуміє, що треба працювати на державу, що вони вже й так по вуха в лайні», – сказав Чечетов.

Регіонал також додав, що у його фракції готові підтримувати законопроекти опозиції, якщо там «здоровий глузд превалюватиме над популізмом».

Ми не співпрацюємо з фракцією комуністів і регіоналів Кошулинський

У свою чергу, заступник голови Верховної Ради України, свободівець Руслан Кошулинський заявив, що опозиція не співпрацює з Партією регіонів, бо програма і погляди останньої суперечать європейським орієнтирам.

Європейський напрямок руху – це вибір опозиційних фракцій. Це вибір Партії регіонів? Ні. Це вибір їхніх союзників, комуністичної фракції? Думаю, що ні. Вони за це голосувати не будуть
Руслан Кошулинський
«Ми не співпрацюємо з фракцією комуністів і регіоналів. Європейський напрямок руху – це цивілізаційний вибір опозиційних фракцій, це їхні засадничі умови, з якими вони йшли до виборця. Вони це декларували, вони це обговорювали і вони цього досягатимуть. Це вибір Партії регіонів? Ні. Це вибір їхніх союзників, комуністичної фракції? Думаю, що ні. Вони за це голосувати не будуть», – прогнозує віце-спікер

Руслан Кошулинський також висловив сподівання, що новий пленарний тиждень буде продуктивнішим за попередній, який виявився найгіршим у цьому скликанні.

Є велика вірогідність, що робота парламенту буде знову заблокована – експерт

Результативність майбутнього пленарного засідання, так само як і спокій у депутатських лавах, викликають сумніви у політтехнолога Тараса Березовця. Він впевнений, що канікули тільки загострили ситуацію між політичними силами, а День перемоги вкотре збільшив цю напругу.

Свята не припинили розбрат між парламентаріями, а навпаки, ще більше розпалили пристрасті
Тарас Березовець
«На сьогоднішній день нема підстав вважати, що пауза, яку взяли депутати, позитивно позначиться на роботі парламенту. Швидше, навпаки, цей час призвів до наростання напруги в стосунках між різними фракціями. Свята не припинили розбрат між парламентаріями, а навпаки, ще більше розпалили пристрасті. Є велика вірогідність того, що робота парламенту буде знову заблокована і виникатимуть силові протистояння, насамперед, між представниками Комуністичної партії, регіоналами і свободівцями», – вважає експерт.

Серед інших ускладнень Березовець каже і про заплановану на 18 травня у Києві масштабну акцію протесту опозиції «Вставай, Україно», на яку в опозиційному таборі покладають багато надій. Небажання значної частини українського населення бачити Януковича президентом, а Попова – мером Києва, може збурити нову хвилю конфліктів і гальмувати діяльність парламенту, вважає Тарас Березовець. Експерт також не виключає поодиноких провокацій з боку Комуністичної партії, ВО «Свобода» та Партії регіонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG