Доступність посилання

ТОП новини

«Донецьк – це не Янукович»: акція опозиції таки відбулася


Вчителька розплакалася на мітингу опозиції в Донецьку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вчителька розплакалася на мітингу опозиції в Донецьку

У Донецьку у п’ятницю відбувся опозиційний мітинг «Вставай, Україно!». За оцінками опозиції, акцію відвідало близько 4 тисяч осіб, міліція ж каже про 850. Загалом захід минув мирно, однак рух по вулиці Артема працівникам ДАІ все одно довелося перекрити через те, що люди прийшли до пам’ятника Шевченкові пішою ходою від оперного театру.

У Донецьк сьогодні приїхали лідери «Батьківщини» Арсеній Яценюк та «Свободи» Олег Тягнибок. Не відвідав опозиційну акцію Віталій Кличко, хоча його політична партія УДАР також брала активну участь у мітингу.

У коментарі Радіо Свобода Арсеній Яценюк зазначив: «Те, що в Донецьку зібралось стільки людей, це дуже добре. Я з відкритою душею приїхав до Донецька. Донецьк – це ж не Янукович. Вони так само Януковича не люблять, як і ми. Це ж не те, що я перший раз приїхав у Донецьк, я навіть не п’ятий і не десятий. Тут були проблеми з закриттям шкіл, лікарень. Ми приїжджали сюди і боролися. Ми приїжджали, як та опозиція, яка готова допомагати донеччанам, і вони це оцінили на цих виборах. І тому я далі буду їздити допомагати. Донецьк для нас вкрай важливий».

Опозиція пройшла маршем від оперного театру до пам’ятника Шевченку, а оскільки людей було чимало, вони вийшли на проїжджу частину. Працівники ДАІ змушені були перекрити рух. Це створило затори на вулиці Артема.

На мітинг приїхало багато людей як із області, так і з інших міст. Донецька вчителька Ірина, пояснюючи причину, чому вона вирішила відвідати акцію, розплакалася.

«Я така людина, я дуже хочу, щоб історію України вчили… Вчили мої онуки правильно. Я хочу, щоб Україна квітла, народ України. Тому що наше географічне розташування дозволяє кожному в цій країні, хто хоче, бути щасливим. На жаль, зараз при владі люди, які не дають можливості. У мене вони крадуть три роки мого вже не молодого життя. А зараз хочеться, щоб відбулися зміни, хочу, щоб мої діти були щасливі. Щоб економіка піднялася», – пояснила вона Радіо Свобода.

Регіоналу слова не дали

Партію регіонів цього дня представляв Сергій Богачов, секретар Донецької міської ради. Він просив слова, однак йому виступити не дозволили.

Серед донеччан немає зрадників, ми своє рішення не змінюємо
Сергій Богачов
«Мені не давали можливості піднятися сходами, такої можливості у мене не було. Я хотів сказати прості слова. Донеччани довірили на 5 років керівництво країни президенту України. Це – вибір донеччан. Серед донеччан немає зрадників, ми своє рішення не змінюємо», – заявив він.

Олег Тягнибок, коментуючи антифашистські виступи Партії регіонів, назвав «фашистами» саме владу, бо вона, мовляв, «йде проти свого народу». «Вони перетворюють людей на кріпаків та знищують стратегічні підприємства», – заявляв Тягнибок.

Закінчив мітинг лідер «Свободи» словами: «Ми віримо, що в цьому краї, в краї сміливих і мужніх людей, які спускаються в шахту і не бояться втратити життя, не бояться смерті, не буде людей, які будуть боятися тої бандитської влади, яка забирає у нас майбутнє. Ми маємо перспективу, і ця перспектива – велика українська держава. Слава Україні!»

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода донецький політолог Станіслав Федорчук, акція об’єднаної опозиції у Донецьку вперше зібрала таку кількість людей. «Мова йде десь про півтори тисячі осіб. Дуже позитивно, що місцева влада, попри те, що завадила провести там, де опозиція хотіла, в принципі, ми не бачимо гопників, ми не бачимо агресивних людей, тобто можна сказати, що чи не вперше в Донецьку МВС і Служба безпеки працюють адекватно», – зазначив експерт.

До акції всім журналістам роздали спеціальні жилетки, щоправда, не всі працівники ЗМІ їх одягнули. Міліція також запропонувала приставити до кожного журналіста по міліціонеру, але журналісти вирішили, що це зайве. За словами правоохоронців, на місці події забезпечували порядок близько двохсот міліціонерів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG