Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії почалася перша презентація петриківського розпису


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
У Чехії в рамках промо-туру в четвер відбулась презентація петриківського розпису, повідомили Радіо Свобода у Дніпропетровській облдержадміністрації.

За даними з облдержадміністрації, промо-тур петриківського розпису приїхав до столиці Чехії Праги попри те, що в місті все ще дотримуються надзвичайного стану, викликаного нещодавньою повінню.

«Україна повинна підтримувати таке унікальне мистецтво, як петриківський розпис. Це візитна картка не лише одного регіону – Дніпропетровщини, а й усієї держави», – розповів перший секретар із консульських питань українського дипломатичного представництва в Чехії Валерій Лобач. За його словами, чехи вперше побачили твори, виконані майстрами з Петриківки.

«Чехи дуже цікавляться всім автентичним, народними промислами і народним мистецтвом у всіх його проявах. Думаю, після сьогоднішнього знайомства з мистецтвом петриківських майстрів у багатьох жителів Чехії виникне бажання більш детально познайомитися з цією унікальною розписом», – вважає другий секретар із питань культури, освіти, зв’язків із українською діаспорою, преси та інформації українського посольства Юлія Клочко.

Загалом автобусна мандрівка дніпропетровської делегації, учасниками якої є майстри петриківського розпису, бандуристи та представники ЗМІ, триватиме понад два тижні – з 4 по 20 червня.

Кінцевий пункт промо-туру – штаб-квартира ЮНЕСКО в Парижі, де буде представлена експозиція петриківського розпису. Виставку розпису везуть в автобусі, розписаному відомими петриківськими майстрами, відтак елементи розпису зможуть побачити жителі багатьох країн Європи.

У грудні 2013 року на засіданні комітету ЮНЕСКО має бути вирішене питання щодо надання петриківському розписові статусу нематеріальної спадщини людства.

Щоб привернути увагу світу до петриківського декоративного малярства, торік у регіоні провели міжнародну презентацію з участю десятків послів різних країн світу.
XS
SM
MD
LG