Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд пропонує уряду України піти «на мирову» з чорнобильцями


Київ – Європейський суд з прав людини уже веде комунікацію з урядом України щодо звернень чорнобильців. Це може стати «певною мотивацією для уряду» піти на поступки ліквідаторам та постраждалим від аварії на ЧАЕС, вважають правозахисники. Самі ж чорнобильці-заявники, які вже отримали повідомлення зі Страсбурга, сподіваються на повернення боргів й компенсацію моральних збитків.

Щонайменше 250 чорнобильців, які скаржилися до Європейського суду з прав людини на невиконання рішень національних судів щодо виплати їхніх пенсій, отримали повідомлення зі Страсбурга. Про це через мережу Facebook повідомив Радіо Свобода правник Сергій Янчук, мати якого теж має статус постраждалої від аварії на ЧАЕС.

«У повідомленні Європейського суду з прав людини (надалі – Суд) від 30 травня 2013 року у справі «Хайнацький проти України» зазначається, що уряд України повинен подати до Суду односторонню декларацію в термін до 02.09.2013 р. для вирішення конфлікту. Якщо заявник погодиться з умовами такої декларації, то справу буде розглянуто за процедурою дружнього врегулювання. У випадку непогодження із запропонованими умовами Суд на власний розсуд розглядатиме заяви, не беручи до уваги зауважень з боку української влади. Заявники, перелік яких наводиться в додатку до повідомлення, представляють майже всі регіони України. У кожного з них – різна тематика рішення, різні суди, однак цих людей об’єднує загальнодержавна тенденція: невиконання судових рішень, де відповідачем є державний орган», – мовиться у повідомленні.

Семеро із тих, хто отримав таке повідомлення зі Страсбурга, живуть у Кузнецовську на Рівненщині.

13.06.2013
Страсбурзький суд пропонує Україні «по-дружньому» віддати борги чорнобильцям

«Лише одиниці звертаються в Європейський суд з прав людини. Ці справи однозначно є виграшними» далі

Радіо Свобода звернулося за коментарем до уповноваженого українського уряду з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Назара Кульчицького.

«Якщо справа розглядається, тоді є стандартна процедура: сторонам пропонується досягнути дружнього врегулювання. Це аналог нашої мирової угоди. Але це можливо лише під час розгляду справи. До того таких механізмів немає. А якщо справа вже розглядається судом, то ми будемо надавати будь-які коментарі лише судові і лише у межах процедури, встановленої регламентом суду», – сказав Назар Кульчицький.

Все ж Європейський суд з прав людини, звернувшись до уряду за декларацією, може схилити владу піти на компроміс із чорнобильцями, вважає юрист Української Гельсінської спілки Максим Щербатюк. Адже, якщо у Страсбурзі винесуть рішення у справах «чорнобильців проти України», урядові доведеться виплатити значно більшу суму, аніж якщо піти «на мирову» із скаржниками.

Страсбурзький суд пропонує урядові піти «на мирову» з чорнобильцями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Експерти погоджуються, що виплати чорнобильцям є великим тягарем для державного бюджету України. Проте цілком очевидно, що ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС – це не та категорія громадян, на якій можна заощаджувати.

Саме порівняння величини пільг та пенсій державних чиновників та ліквідаторів, а також неспівмірні із загальним рівнем життя в країні видатки на утримання державного апарату, штовхають чорнобильців на активні дії.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG