Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані сталися сутички під час апеляції вироку опозиціонерам


Архівне фото: протест під будівлею суду в день винесення опозиціонерам вироків, 29 березня 2013 року
Архівне фото: протест під будівлею суду в день винесення опозиціонерам вироків, 29 березня 2013 року
Під час розгляду апеляції прокуратури на вирок трьом засудженим опозиційним депутатам парламенту Киргизстану, лідерам опозиційної партії «Ата-Джурт» («Батьківщина») у суді у столиці Бішкеку сьогодні сталися сутички: прихильники засуджених закидали суддю і прокурора черевиками і пластиковими пляшками, прокурора потягали за комір. Поліція вивела нападників із будівлі суду.

Сутички спалахнули по тому, як суддя оголосив, що оголосить своє рішення у справі Камчибека Ташиєва, Садира Джапарова і Таланта Мамитова через тиждень.

Прокуратура оскаржує вироки Ташиєву і Джапарову у 18 місяців позбавлення волі і Мамитову у 12 місяців, вимагаючи для них термінів у 9–10 років.

Трьох опозиціонерів засудили наприкінці березня за звинуваченням у підбурюванні до масових заворушень і спробі силового захоплення влади. Усі троє не визнали своєї вини.

Їх затримали на початку жовтня минулого року після сутичок близько тисячі демонстрантів із правоохоронцями в Бішкеку. Мітингувальники закликали тоді націоналізувати найбільшу компанію, що розробляє родовище золота в Киргизстані, «Кумтор»; Ташиєв приєднався до демонстрантів і закликав їх скинути уряд.

Камчибек Ташиєв, колишній міністр надзвичайних ситуацій у владі скиненого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, був одним із кандидатів на президентських виборах понад рік тому і здобув третє місце. Він очолює опозиційну до нинішньої влади партію «Ата-Джурт» націоналістичного спрямування, яка об’єднує перш за все прихильників Бакієва, переважно з півдня Киргизстану.
XS
SM
MD
LG