Доступність посилання

ТОП новини

Останній восьмитисячник харківських альпіністів (ВІДЕО)


Тіла вбитих у Пакистані іноземців доставили до Ісламабада
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Тіла вбитих у Пакистані іноземців доставили до Ісламабада, коли привезуть додому харківських альпіністів, поки не відомо

Харків – Серед туристів, убитих бойовиками в Пакистані, було троє харківських альпіністів. Про це Радіо Свобода повідомили у Федерації альпінізму Харківської області. Троє харків’ян збиралися у складі міжнародної групи піднятися на гору Нанґа-Парбат. Поблизу табору біля підніжжя гори – дев’ятої найвищої вершини світу на альпіністів із кількох держав вчинили напад озброєні терористи. Це сталося в ніч із 22 на 23 червня. Відповідальність за атаку взяла на себе низка пакистанських терористичних угруповань.

У харківському обласному альпініському клубі шоковані трагедією. Пакистанські терористи розстріляли десятьох альпіністів. Половина вбитих – це і є члени харківської експедиції, що збиралася дійти вершини восьмитисячника Нанґа-Парбат.

Як розповів Радіо Свобода керівник харківського клубу альпіністів Геннадій Копейка, наразі підтверджується інформація, що з харківської експедиції загинули двоє словаків та троє харків'ян. Серед вбитих – керівник харківської групи Ігор Свергун. Пакистанські бойовики опівночі увірвалися в базовий табір біля місцевості Бунар-Налла. Туди можна прийти пішки з міста Чилас за два дні.

«Це сталося у базовому таборі. Він стояв практично на стежині у зеленій зоні. І для того, щоб туди дістатися, альпіністського обладнання не потрібно. Туди будь-яка людина дійде пішки», – розповідає Геннадій Копейка. – Експедиція була поділена на дві частини. Одна група розташувалася на гірських схилах на висоті 6100 метрів, а друга – перебувала в базовому таборі. Тому про трагедію група, де був Олександр Заколодний, дізналася вже вранці 23 червня. Він одразу супутниковим телефоном повідомив прізвища загиблих: Ігор Свиргун, Бадаві Кашаєв і Дмитро Коняєв. Решта українців живі».

За словами Геннадія Копейки, поки не відомо, коли привезуть до Харкова тіла вбитих учасників підняття. Їх привезуть після офіційного упізнання тіл, а це буде не просто, бо стріляли терористи альпіністам у голови, каже Геннадій Копейка.

Ігор Свергун 6 червня очолив українську експедицію на вершину Нанґа-Парбат, висота якої – 8125 метрів. Ще за життя його називали легендарним альпіністом. Наступного року майстер міжнародного класу святкував би 30-річний ювілей. Він двічі піднімався на Джомолунгму, неодноразово водив групи на восьмитисячники світу. Дмитро Коняєв та Бадаві Кашаєв у харківському альпклубі з 2009–2010 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG