Доступність посилання

ТОП новини

Інформатор про дії спецслужб США попросив притулку в Росії – повідомлення


Едвард Сноуден, архівне фото
Едвард Сноуден, архівне фото
Американець Едвард Сноуден, якого Вашингтон розшукує за оприлюднення таємних даних, подав заяву про надання йому політичного притулку в Росії, повідомило в понеділок російське агентство «РІА Новості», посилаючись на чергового дипломата консульського пункту МЗС Росії на летовищі «Шереметьєво» біля столиці Росії Москви Кіма Шевченка.

За словами дипломата, це сталося ще в неділю ввечері, а заяву передала до консульського пункту громадянка Великобританії на ім’я Сара Гаррісон.

Так звати журналістку і помічницю Джуліана Ассанжа, ще одного оприлюднювача таємних даних США та інших країн.

Дещо раніше в понеділок у Федеральній міграційній службі Росії тому ж агентству заявляли, що інформація про заяву від Сноудена, яку спершу оприлюднила без вказівок на джерела американська преса, не відповідає дійсності.

Президент Росії Володимир Путін заявляв у понеділок, що Едвард Сноуден може залишитися в Росії лише за умови, що відмовиться завдавати шкоду США.

За словами російського керівника, якщо американець захоче кудись поїхати і хтось його прийме, то й нехай, а якщо ж він захоче лишитися в Росії, то «є одна умова: він повинен припинити свою роботу, спрямовану на те, щоб завдавати шкоду нашим американським партнерам, як би це дивно не пролунало з моїх вуст». Але, сказав Путін, Сноуден почувається правозахисником і борцем за права людини, тож, вочевидь, не має наміру припиняти такої роботи.

Сам Едвард Сноуден, колишній аналітик приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, який викрив таємні програми стеження американських спецслужб і втік зі США, як виглядає з нинішнього повідомлення, вже понад тиждень перебуває у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під Москвою. Росія давала знати, що не має наміру екстрадувати його до США, де йому заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.
XS
SM
MD
LG