Доступність посилання

ТОП новини

Свободівець назвав небажаним можливий візит президента Польщі до Луцька


Броніслав Коморовський, архівне фото
Броніслав Коморовський, архівне фото
Один із народних депутатів від ВО «Свобода», керівник Волинської обласної організації цієї партії Анатолій Вітів назвав у вівторок небажаним можливий візит президента Польщі Броніслава Коморовського до Луцька для участі в заходах, присвячених 70-річчю Волинської трагедії.

На думку депутата, про яку повідомила прес-служба партії, такий візит «може спровокувати загострення українсько-польських відносин» після того, як Сенат парламенту Польщі схвалив постанову про події на Волині 1943 року.

Свободівець вважає, що президент Польщі мав би на Волині каятися «за багаторічні роки загарбницької політики Речі Посполитої» і засуджувати всі переслідування, яких українці зазнавали від поляків.

У понеділок польське агентство PAP, посилаючись на неназвані джерела в адміністрації президента Польщі, написало, що Броніслав Коморовський приїде на Волинь 14 липня і візьме участь у заходах, присвячених 70-річчю Волинської трагедії, які відбуватимуться в Луцьку. Як виглядає, підтверджень цього з інших джерел наразі не було.

Минулого місяця Сенат Польщі ухвалив заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій трагічні події 1943-го названі «етнічною чисткою з ознаками геноциду».

На Волині в 1943–1944 роках пройшли взаємні винищення українців і поляків, які стали продовженням довгого українсько-польського протистояння. Цей конфлікт загострила Друга світова війна і спровокувала етнічне протистояння на землях спільного проживання українців і поляків (Волинь, Східна Галичина, Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщина). Постраждало мирне населення. Екстремістські сили досі використовують цей конфлікт для розпалювання ворожнечі.
XS
SM
MD
LG