Доступність посилання

ТОП новини

Як уберегти українські пам’ятки історії і культури від руйнації?


Із понад 20 тисяч пам’яток архітектури і містобудування в Україні – понад 1000 перебувають в аварійному стані. Про це в ефірі програми «Ми разом» сказав Микола Пархоменко, заступник голови Українського товариства охорони пам’яток історії і культури. Причиною руйнації культурної спадщини, за його словами, є катастрофічне недофінансування і байдужість до проблеми як влади, так і пересічних українців.

На ремонт та реставрацію пам’яток історії та культури в Україні щорічно виділяють не більше ніж 100 мільйонів гривень. Водночас, зазначив Микола Пархоменко, здійснена кілька років тому реставрація лише Будинку з химерами на вулиці Банковій у Києві коштувала бюджетові понад половину цієї суми. А відновлення Михайлівського Золотоверхого собору – майже всю.

Тож насправді щороку витрачати треба близько мільярда гривень. Інакше багатьом українським об’єктам загрожує руйнація.


Найшвидше в Україні зникають старовинні дерев’яні церкви, які є незахищеними, деякі з них навіть не мають статусу пам’яток. Крім того, вони зазнають втручання непрофесіоналів – їх обшивають вагонкою чи покривають бляхою. Тож вони втрачають автентичність і ознаки пам’ятки взагалі.

Так сталося і в селі Ужок на Закарпатті, дерев’яна церква якої все-таки потрапила до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

02.07.2013
Парафіяни церкви, яку внесли до списку ЮНЕСКО, налякані

«Ми переконуємо, що церква як була, так є і буде діюча» – сільський голова далі

Це одна із 8 церков на території України, яка потрапила минулого місяця до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Якщо не підтримувати українські пам’ятки в належному стані, може постати питання про внесення їх до переліку об’єктів під загрозою, його теж складають експерти ЮНЕСКО. Таке питання вже стояло щодо Києво-Печерської лаври і Софії Київської.

03.07.2013
Україна може отримати від ЮНЕСКО «червону картку» – Яковина

«В Україні понад 100 тисяч пам’яток, а в реєстрі – всього кілька тисяч» далі
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG