Доступність посилання

ТОП новини

«Податок на вагітність» посилить тінізацію економіки на 10 відсотків – експерт


Запровадження податку для вагітних жінок та їхніх роботодавців принесе держбюджету десятки мільйонів гривень на рік доходу і збільшення приблизно на 10 відсотків тінізації української економіки. Про це заявив в ефірі програми «Ми разом» голова Комітету економістів України Андрій Новак. Він прокоментував зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якими передбачені стягнення із декретниць і працедавців.

Зараз «у тіні» перебуває приблизно половина економіки України. А після запровадження податку для вагітних жінок та їхніх роботодавців нелегальна частка економіки сягне 60 відсотків. На цьому наголосив в ефірі програми «Ми разом» голова Комітету економістів України Андрій Новак.
Від «податку на вагітність» виграє тіньова економіка – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Причиною такого розвитку ситуації стане те, що роботодавці знайдуть шляхи, як уникнути або принаймні мінімізувати зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Саме цими нововведеннями передбачені стягнення із декретниць та працедавців. Тобто, зарплат «у конвертах» побільшає, а надходжень у держбюджет поменшає, прогнозує експерт. І зрештою десятки мільйонів гривень на рік від «податку на вагітність» будуть перекриті втратами від подальшої тінізації, вважає Андрій Новак. Не кажучи про те, що роботодавці дуже неохоче прийматимуть на роботу жінок дітородного віку.

Із допомоги жінці при виході у декрет роботодавець має сплатити 33 відсотки як єдиний соціальний внесок, а сама вагітна – 2 відсотки.

Тим часом прихильники «податку на вагітність» констатують, що у жінок
тепер будуть додаткові 4 місяці трудового стажу і це матиме велике значення у майбутньому. Про це, зокрема, заявив народний депутат від «Батьківщини» Михайло Хміль. Він наголосив, що додаткові місяці трудового стажу не виявляться зайвими для вагітної жінки, коли вона згодом виходитиме на пенсію.

16.07.2013
Вагітним жінкам менше платитимуть і частіше звільнятимуть?

Вагітні жінки та їхні роботодавці мають тепер платити новий податок далі


Так званий «податок на вагітність» критично оцінюють на Луганщині і жінки, які планують стати мамами, і роботодавці. Експерти прогнозують, що працедавці шукатимуть шляхи зменшення фіскального тиску. Роботодавці готові платити нові податки, але суспільство відсторонено від контролю за тими коштами, які воно віддає державі.

16.07.2013
Від «податку на вагітність» насамперед постраждають жінки – експерт

Роботодавці знайдуть приводи звільнити декретниць, щоб не платити «податок на вагітність» – Дейнегін далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG