Доступність посилання

ТОП новини

Навального зареєстрували кандидатом на виборах мера Москви


Керівник виборчкому Валентин Горбунов демонструє посвідчення кандидата на мера Москви Олексія Навального, 17 липня 2013 року
Керівник виборчкому Валентин Горбунов демонструє посвідчення кандидата на мера Москви Олексія Навального, 17 липня 2013 року
У середу Московська міська виборча комісія офіційно зареєструвала опозиціонера і критика Кремля Олексія Навального кандидатом на виборах мера російської столиці. А у четвер у Кірові буде оголошено вирок Навальному у справі компанії «Кіровліс». Якщо його визнають винним, формально це не завадить опозиціонерові брати участь у мерській кампанії. Однак Навальний заявив, що може сам зняти свою кандидатуру з виборів у разі арешту в залі суду 18 липня.

У середу останнім, шостим учасником виборів мера Москви став опозиціонер Олексій Навальний, якого висунула партія РПР-ПАРНАС. Ніяких зауважень до нього у комісії не було, і, як заявив керівник виборчкому Валентин Горбунов, рішення було ухвалене одностайно.

Разом з цим, як пояснив представник виборчкому, права брати участь у виборах Навальний буде позбавлений, якщо обвинувальний вирок набере законної сили. Статися це може після розгляду апеляції у наступній судовій інстанції і затвердження нею вердикту Ленінського районного суду у Кірові.

За словами Навального, «апеляція подається упродовж 10 днів, далі вона може бути розглянута блискавично, або це займе якийсь час». Однак рішення про зняття своєї кандидатури з виборів він, ймовірно, озвучить після винесення вироку у четвер.

Навальний заявив, що зніме свою кандидатуру з виборів, якщо його заарештують. За його словами, арешт позбавить його можливості агітувати, збирати гроші, зустрічатися з виборцями, а отже, коли він набере низьку кількість голосів, його проголосять невдахою. «Питання буде: чи визнаємо ми це виборами. Я думаю, що ні»», – заявив Навальний.

Брати чи не брати участь у виборах – питання стратегії

На думку наближеного до Кремля політолога Сергія Маркова, яке він висловив у коментарі радіо «Ехо Москви», Навального зареєструють кандидатом у мери Москви, він отримає менш як 10 відсотків, тим самим зміцнить легітимність виборів мера Москви, а, отже, зміцнить і легітимність системи виборів у Росії в цілому і продемонструє слабкість так званої «білострічкової» опозиції.

При цьому, на його думку, Навальному дуже важлива участь у виборах, оскільки він сподівається, що кандидатоаі об’єднаної опозиції дадуть не реальний термін, а умовний. А якщо дадуть і реальний, то Навальний опиниться у в’язниці не як один з «болотних» активістів, а як лідер опозиції, стане другим Ходорковським або аналогом Юлії Тимошенко. Його не будуть ображати у в’язниці, і до нього будуть їздити європарламентарі.

Як вважає російський публіцист Раф Шакіров, участь у виборах для Навального – заздалегідь програшний варіант, бо їхній переможець давно визначений. І це – нинішній керівник міста Сергій Собянін.

«Я думаю, що в результатах ніхто не сумнівається, що це буде Собянін. А хто з відривом у 100 кілометрів поділить друге, третє і четверте місце, значення не має взагалі. Але якщо з’ясується, що за нього проголосувала жменька виборців, то з точки зору його майбутнього політичного потенціалу це дуже шкідлива річ», – сказав оглядач в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода.

Проте представники опозиції говорять, що якщо Навальний дійде до дня голосування, то в нього є шанс розраховувати на другий тур. Таку думку в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода висловив однопартієць Навального Ілля Яшин.

«Всерйоз за владу борються два кандидати: Олексій Навальний і Сергій Собянін. Головне завдання, щоб Навальний до виборів дійшов. Є велика ймовірність, що до виборів його просто не допустять. Але, дійшовши до дня голосування, я переконаний, Олексій Навальний отримає хороший результат. Навіть зараз, на старті виборчої кампанії, у нього другий результат і є великий потенціал зростання», – вважає опозиціонер.


Відеорепортаж російської редакції Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG