Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр Вілкул показав приклад VIP-порушникам?


Київ – Віце-прем’єр Олександр Вілкул не просто заплатив штраф за порушення правил дорожнього руху, а й виклав квитанцію про сплату у «Фейсбуці». Такого ще в Україні не робив жоден високопосадовець. Та міністри не поспішатимуть наслідувати Вілкула, вважають експерти. На їхню думку, й сам віце-прем’єр зробив такий крок тільки через те, що його порушення бачили й почали обговорювати.

Вісімдесят п’ять гривень штрафу заплатив віце-прем’єр Олександр Вілкул за те, що їхав на мотоциклі без шолома. На своїй сторінці у «Фейсбук» він розмістив ксерокопію відповідної квитанції і написав: «Дніпропетровська опозиція критикує мене за порушення ПДР, і я згоден! Ми їхали у колоні, дотримуючись швидкісного режиму, але… Перед законом усі рівні. Провину визнаю». Це перше подібне каяття у соціальній мережі від українського високопосадовця.

Автогонщик Олексій Мочанов вважає, що Вілкул це зробив не для бажання попіаритися, а через те, що свідками його порушення стало багато людей, і через публічне обговорення. Він каже, якби це порушення відбувалося не під час фестивалю, а в будній день, віце-прем’єра б ніхто й не штрафував, як це відбувається з усіма високопоставленими порушниками.

«Я не думаю, що це піар. Якби не сфотографували і не попросили штраф, то напевно він би не платив. Коли їздить сім’я, яка абсолютно ніякого стосунку до політики не має, але чомусь вважає, що вся країна збудована саме для них, то стає сумно і образливо. Особливо тоді, коли дорога машина несеться на шаленій швидкості, біля водія сидить якесь не пристебнуте 12-літнє опудало, яке везуть на теніс по зустрічній смузі, і усім на це начхати», – каже Мочанов.

Народний депутат, на жаль, не підлягає відповідальності – ДАІ

Автогонщик констатує, що попри численність таких порушень, що часто стають причинами серйозних аварій, VIPів не карають. Адже охорона народного депутата, міністра, президента може «дати даівцеві в носа», і ніхто за це не відповідатиме.

Натомість у ДАІ запевняють, що очі на привілейованих порушників не закривають і хамства та фізичної агресії від VIPів на свою адресу нині не чують.

«У разі фіксації порушення, звичайно, працівники Державтоінспекції складають адміністративні протоколи на водіїв, які керують цими транспортними засобами. Якщо це народний депутат, то, на жаль, він не підлягає відповідальності», – зауважує начальник Центру безпеки дорожнього руху Сергій Будник.

Що ж до кортежів на зустрічних смугах, то, за його словами, це не є порушенням, адже відповідний закон, відомчі інструкції та наказ управління Держохорони і МВС передбачають обмеження руху інших автомобілів під час пересування високопосадовців.
(Відео з авторегістратора)

Сплачений штраф зіграє на користь не лише репутації Вілкула?

Що ж до вчинку віце-прем’єра Вілкула, то експерти припускають, що може він таки піде на користь не лише репутації самого Вілкула.

«Принаймні це на користь піде. Піар чи не піар це вже інше питання. Вілкул взагалі останнім часом показує приклад більш європейського чиновника, ніж інші», – вважає політолог Олексій Голобуцький.

Чи візьмуть приклад із віце-прем’єра Вілкула інші VIPи, експерти наразі прогнозують невпевнено. Однак все ж таки сподіваються, що порушень від високопосадовців може поменшати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG