Доступність посилання

ТОП новини

Чому з «Вікіпедії» зникають статті про УПА?


Київ – «Статтю видалено» – на такі повідомлення у «Вікіпедії» наткнулися, коли шукали інформацію про бої вояків Української повстанської армії проти нацистів. Цілу низку статей, у яких розповідається про опір упівців німцям під час Другої світової війни, було видалено за скаргами одних і тих самих осіб. У партії «Свобода» пов’язують це з діями своїх політичних опонентів, водночас в організації, що займається промоцією «Вікіпедії», кажуть: ніхто не заважає будь-кому з охочих написати нові статті.

«Бій біля села Городець», «Звільнення в’язнів із німецького концтабору Осада Креховецька», «Підрив лінії зв’язку Вінниця-Берлін» та ще низка статей про воєнні операції, проведені бійцями УПА проти нацистських окупантів, стали кандидатами на вилучення в українській «Вікіпедії» ще у 2011 році.

Причому поскаржилися на статті протягом одного дня одні й ті ж самі люди. Статті вилучили, й дотепер дізнатися на цих сторінках, що розповідали про ті бої учасники подій, неможливо. Ні серед істориків, ні серед політиків, ні серед пересічних користувачів інтернету не знайшлося тих, хто б захотів поновити зміст або ж написати іншу статтю. Писати ж до «Вікіпедії» може кожен, тільки б структура статті відповідала вимогам, а дані підтверджувалися джерелами.

У партії «Свобода» в ситуації вбачають камінь у свій город

Народний депутат від «Свободи» Ірина Фаріон, до якої Радіо Свобода звернулося з проханням прокоментувати ситуацію, вважає зникнення низки статей про УПА відповіддю опонентів на діяльність її політсили.

«Табачня, януковичня і всяке таке інше, вони це роблять тому, що у політичному просторі з’явилася перша єдина ідеологічна партія, і вони не знають, що з нами мають робити. Купити не можуть, стушкувати не можуть – нічого не можуть! Тому ось вигадують такі речі: вилучати через «Вікіпедію», а потім чіпляти ярлики», – відповіла народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон.

Парламентар нічого не сказала про те, чи приділяють активісти ВО «Свобода» увагу просвітницькій кампанії в інтернеті щодо боротьби УПА з нацистами під час Другої світової війни, але наголосила, що вона є автором книги про Степана Бандеру і часто виступає з лекціями, розповідаючи про нього.

«Йде війна за ті знання, які має народ» – Пероганич

Юрій Пероганич, голова громадської організації «Вікімедія Україна», що займається промоцією «Вікіпедії», згадує про так званих «тролів», які беруть участь у боротьбі.

«Звичайно, ви розумієте йде неоголошено зараз війна, скажемо війна за наші душі, війна за наш розум, війна за ті знання, які має народ. Такі знання зараз у великій мірі накопичуються у «Вікіпедії». Тому, безперечно, коли люди починають писати про такі історичні речі, зокрема про історію ОУН-УПА, то вони наражаються на величезний опір, причому на опір і на провокації, є так звані «тролі», які хочуть людей просто вивести з рівноваги. Тому боротьба є, і треба бути свідомими цієї боротьби», – каже Пероганич.

«Ті, хто пише статті такого роду, мають бути добре озброєними для того, щоб вміти написати їх правильно, підкріпити необхідними аргументами та джерелами», – додає голова «Вікімедія Україна».

Видалити статтю не так просто, пояснює Юрій Пероганич. Якщо матеріал повністю відповідає правилам написання і має багато посилань на авторитетні джерела, то його ніхто не вилучатиме навіть після скарг.

Однак якщо недоліки все-таки знайдені, механізм видалення приблизно такий: спочатку відбувається обговорення скарг на статтю, користувачі «Вікіпедії» голосують «за» чи «проти» вилучення, аргументуючи свою позицію, і вже після цього адміністрація вирішує подальшу долю матеріалу.

Водночас Юрій Пероганич нагадує: навіть після вилучення недосконалої статті будь-хто може написати нову, покращену.

Як найкраще популяризувати УПА?

Найбільший вплив на сприйняття УПА може справити кіно, переконаний письменник і музикант Антін Мухарський. Однак, на його думку, зараз на появу такого просвітницького фільму сподіватися не доводиться.

«Імперії, яка розляглася під боком, аж ніяк невигідно хоч у якийсь спосіб давати можливість українцям популяризувати ідею і історію української незалежності. УПА – це останній приклад збройного опору системі тоталітаризму, комунізмо-фашизму, називайте це як хочете. А дійсно історія УПА є тим історичним підґрунтям, на якому треба мурувати засади модерної української держави, тому що Україна є, а української держави немає», – каже Мухарський.

Українські вояки за час боротьби з фашистами провели, за різними даними, більше ніж 100 переможних боїв. Перший із них відбувся 7 лютого 1943 року: повстанці, розгромивши німецьку комендатуру в містечку Володимирець, що на Рівненщині, встановили там українську владу.

Українська «Вікіпедія» – один із найбільших сегментів «Вікіпедії» загалом і вміщує майже півмільйона статей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG