Доступність посилання

ТОП новини

Павличенків визнали винними, як і 99% підсудних в Україні – правозахисник


Громадські активісти вимагають звільнення батька і сина Павліченків, 1 серпня 2013 року
Громадські активісти вимагають звільнення батька і сина Павліченків, 1 серпня 2013 року
Київ – Дмитро Павличенко та його син Сергій не змогли оскаржити вирок суду, за яким вони перебувають за ґратами нібито за вбивство судді. Апеляційний суд Києва у четвер відхилив їхні апеляції. Захисники Павличенків продовжать оскаржувати вирок, і якщо треба, дійдуть аж до Європейського суду з прав людини. Українські правозахисники вважають вирок типовим для України і вказують на те, що українські суди визнають винними 99% підозрюваних у кримінальних злочинах

У четвер Київський апеляційний суд пікетували близько 200 юнаків та дівчат, вимагаючи звільнити батька та сина Павличенків. Депутат-свободівець Ігор Мірошниченко під час мітингу закликав його учасників ні в якому разі не припиняти боротьбу за правду.

Павліченки – не єдині, кого намагаються засудити за злочини, не маючи доказів провини
Ігор Мірошниченко
«Я зараз маю сумніви, що вирок буде справедливим. Павличенки не єдині, кого намагаються засудити за злочини, не маючи доказів провини. Ми не зупинимося й не припинимо боротьби зі свавіллям судів», – сказав учасникам протесту депутат.

Апеляційний суд Києва залишив без змін вирок Голосіївського райсуду столиці, який визнав батька й сина Дмитра й Сергія Павличенків винними в убивстві судді.

У прокуратурі Києва припустили, що обидва засуджених оскаржуватимуть це рішення в суді касаційної інстанції.
Акція на підтримку Павліченків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Надія на виправдання в Україні невелика – адвокат Павличенків

Адвокат Павліченків Андрій Лакуша повідомив Радіо Свобода, що сторона захисту підготує звернення до касаційної інстанції одразу ж після того, як отримає текст вироку.

Будемо звертатися до Вищого спеціалізованого суду
Андрій Лакуша
«Будемо звертатися до Вищого спеціалізованого суду, після того як 7 серпня апеляційний суд оголосить повний текст ухвали. Шанси отримати справедливий вирок в Україні невеликі, враховуючи, як повелися зі справою перші дві інстанції. Але ми не полишаємо надії, що Вищий спецсуд матиме бажання справедливо розглянути цю справу», – пояснив Радіо Свобода адвокат.

Рішення у справі Павличенків є типовим для української судової системи, яка нагадує потяг, що мчить у бік обвинувального вироку і не може спинитися, таку думку висловив Радіо Свобода голова Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

Ми вивчали ситуацію з довічно ув’язненими. В кожному десятому випадку – вирок викликає величезні сумніви
Євген Захаров
«Ми вивчали ситуацію з довічно ув’язненими. У кожному десятому випадку вирок викликає величезні сумніви. Система кримінального судочинства така, що кримінальне переслідування майже завжди завершується обвинувальним вироком. Суддів лають за те, що вони виправдовують підозрюваних, і треба бути впевненим у собі суддею, щоб іти на це», – вважає правозахисник.

Євген Захаров посилається на офіційну статистику, за якою понад 99% вироків в Україні є обвинувальними. Тоді як, за його словами, навіть у СРСР у розпал репресій 1930-х років виправдовували приблизно кожного четвертого підсудного, а в сучасних країнах ЄС частки засуджених та виправданих мало відрізняються.

Батько і син Павличенки відбувають, відповідно, довічне ув’язнення й 13 років позбавлення волі за звинуваченням в убивстві у 2011 році судді Шевченківського районного суду Києва Сергія Зубкова. Суддю Зубкова вбили у під’їзді його будинку в Києві. Мотивом убивства у вироку суду значиться те, що раніше цей суддя визнав незаконною прибудову до будинку, де мешкали Павличенки, а після цього Дмитро звинувачував його у соцмережах. Хоча пізніше це рішення скасували і визнали прибудову законною.

Повний текст вироку щодо нинішньої скарги Павличенків Апеляційний суд Києва має оголосити 7 серпня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG