Доступність посилання

ТОП новини

«Сирна війна» Росії з Україною продовжила шоколадну


Після висунення Росспоживнаглядом претензій до кондитерської продукції української корпорації Roshen в Москві вже втретє заявили про неякісні українські сири. Чому торговельні санкції Росії, які мають, як вважають у Києві, політичний підтекст, не підтримали країни Митного союзу та СНД? Ось що пишуть про це українські ЗМІ.

Як наголошують «Аргументи і факти. Україна», через претензії росіян вже скорочено випуск продукції чотирьох кондитерських фабрик Roshen в Україні – київської, вінницької, маріупольської і кременчуцької, що може призвести до звільнень сотень робітників. Через санкції збитки Порошенка оцінюють приблизно в 17 мільйонів доларів на місяць.

«Україна молода» вважає, що розв’язування Кремлем торговельних воєн і «безпідставне» закриття ринку для українських товарів має дві мети: зірвати укладення Україною угоди про асоціацію з ЄС і приховати неефективність розвитку Митного союзу. Підписання угоди з Євросоюзом буде сприйняте Москвою як велика геополітична поразка, що ставить під удар всю концепцію російської політики на пострадянському просторі. Щоб не допустити такого розвитку подій, Росія продовжить торговельно-економічне протистояння з Україною і, можливо, крім Порошенка, посилить тиск і на інші ключові фігури, які лобіюють євроінтеграційний курс України, прогнозує «Украïна молода».

На думку газети «Сегодня», оголосивши «шоколадну війну» Україні, Кремль вже зазнав геополітичної поразки. Як відзначає видання в публікації «Через Україну в Митному союзі назріла криза», після звинувачень на адресу Roshen якість продукції української корпорації вирішили перевірити Білорусь, Казахстан, Таджикистан і Молдова. Але єдиного фронту не вийшло: абсолютно всі потенційні союзники Москви оголосили, що в них немає претензій до українських солодощів. І якщо від Кишинева і Душанбе такого кроку можна було очікувати – вони вже кілька років не цікавляться смаками Москви, то позиція партнерів по Митному союзу – Мінська й Астани – для Росії виявилася несподіваною.

Чим ближче листопадовий саміт «Східного партнерства» у Вільнюсі, де планується підписати угоду про асоціацію між Україною та ЄС, тим гострішими стають торговельно-економічні відносини України з Росією, констатує інтернет-видання Inpress.ua. Управління Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду Російської Федерації виявило в сирах підприємств «Прометей» (філія «Менський сир») і «Миргородський сироробний комбінат», що входять до складу великого виробника молочної продукції «Мілкіленд», антибіотики. Їхній вміст в їжі заборонено не тільки російським, а й українським законодавством. Щодо цих компаній запровадили посилений лабораторний контроль. Россільгоспнагляд тепер буде перевіряти продукцію не вибірково, а кожну партію товару.

Із 27 українських підприємств, чия молочна продукція може йти на російський ринок, вільно це роблять зараз тільки 12. Для 11 компаній ввезення заборонено, а 4 – перебувають на посиленому контролі. Як нагадує «Комерсант-Україна», це вже третя фаза «сирної війни». До кінця лютого цього року під забороною опинилася половина імпорту українського сиру в Російську Федерацію. Через півтора місяця Москва погодилася надіслати своїх інспекторів для перевірки українських сирних заводів. Пальмової олії, через яку Росія і закрила тоді свій кордон для українських сирів, в результаті цієї ревізії російські фахівці так і не знайшли.

Огляд підготував Володимир Івахненко
XS
SM
MD
LG