Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: урядові війська обстрілюють місце можливого хімічного удару


Місце обстрілу, околиці Дамаска, 22 серпня 2013 року
Місце обстрілу, околиці Дамаска, 22 серпня 2013 року
Сирійські урядові війська обстрілюють місцевість біля столиці Дамаска, де, як заявляє опозиція, влада країни застосувала хімічну зброю проти повстанців і мирного населення. У світі тим часом висловлюють невдоволення тим, що Рада безпеки ООН не змогла ухвалити чіткого рішення щодо цього інциденту. За даними МЗС, українці в ньому не потерпіли.

Сирійські урядові війська продовжили сьогодні артилерійський і ракетний обстріл околиць Дамаска, підконтрольних силам опозиції, розпочатий іще вчора. Саме там, у місцевості, відомій як Гута, що оточує столицю Сирії з півдня і сходу, як стверджує опозиція, урядові війська вчора вранці застосували хімічну зброю.

Серед опозиції досі немає єдності щодо числа загиблих. Сирійські правозахисники, які працюють у Лондоні, кажуть, що на цей час задокументували загибель 170 людей і перевіряють дані про смерть іще сотень. Із іншого боку, представники збройних сил повстанців заявляють, що вже мають перевірені дані про загибель майже 1 тисячі 730 людей.

Аматорське відео ймовірного обстрілу передмістя Дамаска
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Влада Сирії продовжує заперечувати це. Незалежних підтверджень чи заперечень заяв про загибель людей від удару ракет із хімічними боєголовками в місцевості, де йдуть бої, наразі немає.
Дим над будівлями, який, як стверджує опозиція, є отруйнним газом, застосованим урядовими військами, 21 серпня 2013 року
Дим над будівлями, який, як стверджує опозиція, є отруйнним газом, застосованим урядовими військами, 21 серпня 2013 року

Рада безпеки не спромоглася на чітке рішення

І не відомо, коли буде. У світі висловлюють невдоволення тим, що Рада безпеки ООН, яка вчора терміново зібралася через заяви про хімічний напад у Сирії, не змогла чітко заявити, хто має розслідувати ці звинувачення.

Міністр закордонних справ Туреччини, яка підтримує сирійських повстанців, Ахмет Давутоглу не приховував розчарування. «Перейдені вже всі «червоні лінії», а Рада безпеки ООН навіть не змогла ухвалити рішення. А це ж відповідальність тих країн, які визначають ці «червоні лінії», відповідальність усіх нас», – заявив він.

А міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс пішов іще далі: він вважає, що за відсутності схвалення ООН на якісь дії тепер, можливо, настав час для окремих країн самим іти на певні кроки після заяв про хімічний напад. «Якщо це буде підтверджено, то позиція Франції полягає в тому, що має бути якась реакція. Що я маю на увазі під реакцією? Це не означає посилати туди військо, а таку реакцію, як міжнародне засудження, реакцію, що могла б мати форму – не хочу казати точніше – сили», – сказав він в інтерв’ю французькому телебаченню й радіо.

Сирія: опозиція звинувачує владу в застосуванні хімічної зброї
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хто розслідуватиме звинувачення?

Росія ж, яка фактично підтримує владу Сирії, заявляла натомість, що повідомлення про використання хімічної зброї можуть бути провокацією опозиційних сил. За неофіційними повідомленнями з засідання Ради безпеки ООН, саме Росія разом із Китаєм не дали вчора ухвалити чіткого рішення щодо Сирії: Рада безпеки підтримала незалежне і неупереджене розслідування звинувачень, але не уточнила, хто має це зробити.

Нині в Сирії вже перебуває група інспекторів ООН із хімічної зброї, але її чинний мандат стосується розслідування попередніх звинувачень у використанні цієї зброї, які висували одне проти одного і опозиція, і влада Сирії. За словами керівника групи, для відвідання місця останнього можливого хімічного нападу необхідна нова вказівка від ООН.

Опозиція поширила в інтернеті низку відеозаписів, на яких видно мертві тіла в цивільному одязі, зокрема, дитячі, без видимих зовнішніх пошкоджень, і заявляє, що причиною смерті стали отруйні гази з боєголовок ракет урядових сил. Інші записи показують обстріл житлових районів. Але, як і майже всю іншу інформацію, яка надходить із Сирії, перевірити автентичність цих записів по суті неможливо.

Українці не потерпіли – МЗС

До міжнародного занепокоєння можливими подіями в Сирії долучилася й Україна. Міністерство закордонних справ теж закликало провести «незаангажоване і неупереджене комплексне розслідування» обставин імовірного хімічного нападу в передмісті Дамаска.

Водночас в МЗС повідомили Радіо Свобода, що станом на сьогодні там не мають даних, що внаслідок цього нападу потерпіли громадяни України. Як сказав речник МЗС Євген Перебийніс, цю інформацію сьогодні підтвердили українські дипломати, які працюють у Сирії.

За його словами, посольство України в Дамаску відстежує безпекову ситуацію в сирійській столиці.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG