Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: Москву не переконали докази Вашингтона


Росія заявила, що її не переконали надані США докази того, що хімічний удар проти цивільного населення Сирії завдала влада країни. Тим часом у світі продовжують лунати заклики дати відповідь на використання хімічної зброї в Сирії.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров знову підтвердив позицію Москви, що надані США докази про використання в Сирії хімічної зброї проти цивільних саме урядовими військами викликають «дуже багато сумнівів».

Як сказав він, виступаючи перед студентами Московського державного інституту міжнародних відносин, у міркуваннях американців, так само як і британців і французів, є «багато невідповідностей, нісенітниць» і «немає фактів, а є просто розмова про те, що «ми знаємо напевне».

Міністр також повторив висловлену днями позицію президента Росії Володимира Путіна: США, за його словами, відмовляються подати конкретніші свідчення, заявляючи, що вони таємні, а отже, таких фактів для міжнародної спільноти й не існує.

«Маємо те, що ми називаємо «подвійними стандартами», а також особистісний момент – ідеться про те, що особиста неприязнь до якогось одного авторитарного лідера призводить до того, що його «треба скидати з усіх сил», – заявив Лавров.

Китай, іще одна країна-постійний член Ради безпеки ООН, який разом із Росією блокує ініціативи щодо Сирії, був обережніший. У Міністерстві закордонних справ у Пекіні теж підтвердили, що отримали надані США докази. Але там не стали самі коментувати їх і застерегли від «поспіху й поквапних суджень» про ці докази, доки своїх висновків не подадуть інспектори ООН із хімічної зброї, які зібрали зразки на місцях імовірних хімічних ударів у Сирії.

У НАТО сприйняли як доказ «конкретну інформацію» зі США

Тим часом генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен зовсім по-іншому оцінив ті самі розсекречені нещодавно розвідувальні дані США.

Виступаючи на прес-конференції у Брюсселі, він заявив: «Мені подали конкретну інформацію, і, не вдаючись у подробиці, скажу, що я особисто переконаний не тільки в тому, що хімічний напад відбувся… – я також переконаний, що відповідальний за це сирійський режим». За його словами, якщо світ буде бездіяльним і не відреагує, «це стане дуже небезпечним сигналом диктаторам у всьому світі».

Як сказав Расмуссен, імовірна воєнна акція проти об’єктів влади Сирії «буде коротка, прицільна і пристосована до необхідності». Але, повторив він позицію НАТО, в цій воєнній акції Північноатлантичний союз участі не братиме: кожна з 28 країн-членів сама вирішить свою власну участь у ній.

Заклики до втручання в Сирії лунають і на Близькому Сході

Заклики до втручання лунають і на Близькому Сході, серед сусідів Сирії. Ліга арабських держав у неділю склала «повну відповідальність» за хімічний напад у Сирії 21 серпня на владу цієї країни і закликала притягти до відповідальності всіх причетних у міжнародних трибуналах і покарати їх нарівні з іншими воєнними злочинцями.

В ООН генеральний секретар Пан Ґі Мун закликав якнайшвидше здійснити дослідження зразків, що їх зібрали інспектори ООН у Сирії, і утримуватися від воєнних дій проти Сирії, доки не буде висновків. Коли ці висновки можуть бути, наразі не повідомляють. Крім того, завдання інспекторів – тільки встановити, чи був факт використання хімічної зброї, для багатьох у світі вже й так очевидний. Вони не мають повноважень визначати винних.

Державний секретар США Джон Керрі заявляв у неділю, що дослідження інших зразків із місць можливих хімічних ударів у Сирії, які мають самі Сполучені Штати, свідчать про використання там отруйного газу зарину. Він висловив упевненість, що Конгрес схвалить воєнний удар у Сирії, про необхідність якого заявляв у суботу президент США Барак Обама. Конгрес має розглянути це відразу після повернення з літніх канікул через тиждень, 9 вересня.

Наприкінці минулого тижня Білий дім оприлюднив розсекречену розвідувальну інформацію, яка, за словами Вашингтона, має доводити, що хімічний напад неподалік Дамаска 21 серпня, внаслідок чого загинули понад 1 тисячу 400 людей, вчинила влада Сирії.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG