Доступність посилання

ТОП новини

Партії регіонів легко переагітувати донеччан за інтеграцію з ЄС?


Донеччани розповіли, куди вони хочуть: в Митний союз чи в ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
Майже 60% жителів сходу, за даними соціологічних опитувань, підтримують вступ України до Митного союзу. Чи змінилася погляди жителів сходу після того, як Росія розпочала «торговельну війну» з Україною та інциденту з українськими рибалками в Азовському морі? Як євроінтеграційна позиція президента Віктора Януковича може вплинути на його рейтинг серед земляків?

За даними Центру політологічних досліджень, 57% донеччан висловилися за вступ України до Митного союзу. Однак і за вступ України в ЄС висловилося 35% респондентів.

Близько 15 відсотків людей, які сказали, що інтегруватися треба, перш за все, на пострадянському просторі, вони виступили і за вступ до Європейського союзу
Кирило Черкашин
Соціолог Центру політологічних досліджень Кирило Черкашин, однак, уточнює: «Тринадцять відсотків опитаних сказали, що Україні треба вступати і в Митний союз, і в Європейський союз, хоча це два вибори, які себе взаємно виключають. Десь близько 15 відсотків людей, які сказали, що інтегруватися треба, перш за все, на пострадянському просторі, вони виступили і за вступ до Європейського союзу. Тобто в принципі при поясненні ситуації, що треба вибрати те або інше, показники можуть бути дещо інші».

Соціолог додав, що найбільша кількість прихильників євразійського вектора зовнішньополітичної інтеграції серед представників старшої вікової групи. І хоч більшість молоді підтримує євроінтеграційний напрям України, є й такі, що хочуть до Митного союзу.

Так, студентка Олена Регіня каже: «Ми підтримуємо вступ України до Митного союзу. Звісно, Україна має бути незалежною, але ніхто не забороняє їй вступити в Митний союз. Адже Європейський союз – це та сама зона вільної торгівлі, але тут буде зона вільної торгівлі з країнами СНД».

Причин потужної підтримки Митного союзу декілька

Викладач кафедри міжнародних відносин Донецького національного університету Ігор Тодоров пояснює прихильність східняків євразійській інтеграції тим, що в силу історичних причин багато жителів сходу походять із сусідніх областей і мають там родичів.

«До того ж, відсутність чітко артикульованої політичної волі щодо становлення української ментальності, українського сприйняття світу. Це, на жаль, провина і держави в тому числі, що 22 роки існує незалежна Україна, але цей суто прагматичний підхід не реалізовувався, бо навіть наші місцеві ЗМІ скоріше орієнтовані на російське світосприйняття, аніж на захист українського національного інтересу», – вважає експерт.

Однак, на думку Тодорова, розв’язана Росією торговельна війна та брутальні дії російських прикордонників, що призвели до загибелі українських рибалок, змусили задуматися й тих, хто раніше сприймав Росію тільки як «свою», «дружню» країну.

Позиція населення залежить від місцевих еліт

Схід завжди був і залишається прагматичним регіоном, наголошує донецький політолог Олександр Клюжев. З огляду на це, рейтинг Віктора Януковича в регіоні – після підтвердження пріоритету євроінтеграційного напрямку – суттєво не зміниться, якщо партія буде активно вести роз’яснювальну роботу щодо переваг співпраці з ЄС.

Якщо Партія регіонів зараз буде активно просувати ідею євроінтеграції, то нічого не втратить в електоральному плані
Олександр Клюжев
«Все ж таки, цей регіон підконтрольний президенту та правлячій партії. І тут від позиції місцевих еліт дуже залежить позиція населення. Якщо в попередні роки Партія регіонів активно насаджувала думку, що нам потрібна щільна інтеграція з Росією, то якщо зараз вона буде активно просувати ідею євроінтеграції, то правляча партія майже нічого не втратить в електоральному плані. Населення Донецької області дуже прагматичне, й агресивних проросійських настроїв тут немає».

Однак, не варто очікувати, що найстарша за віком і найконсервативніша частина населення активно підтримає євроінтеграційний напрям лише через те, що на нього вказав президент.

Радіо Свобода запитало у донеччан, чи підтримують вони вступ України до Митного союзу.

– Краще б у Європу, напевно. Щось Росія останнім часом себе так повела по-імперськи. Я жила в Італії 10 років, мені дуже сподобалося. Люди захищені. Працюють багато, проте й захищені всі, у віці люди відпочивають, якось забезпечені, заспокоєні. А тут чим більший вік, тим більше хвилюєшся.

– Що краще? Я за те, що краще. Як більшість, так і я. А так до Митного союзу. Ми ж без них здохнемо. Що в нас є? Лісу немає, золота немає, нафти немає. Що в нас є?

– Хочу в Європу. Бо там все по-людськи, а не по-совковому.

– Росія, Україна та Білорусь єдині, а нас роз’єднали.

– Де вигідніше, туди й треба йти. Я думаю, що краще в Європейський союз. Бо ви ж знаєте політику Путіна. Тисне на всіх. На Білорусь. На Вірменію.

– Взагалі, мені не подобається, що нас змушують обирати, куди йти. Чи туди, чи туди. Чому не можна торгувати з усіма країнами світу?
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG