Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент засуджує тиск Кремля і хоче «ефективно» допомогти Україні та іншим


Брюссель – Євросоюз має захистити країни «Східного партнерства» з огляду на дедалі більший тиск Росії. Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції Європарламенту, яка, поміж іншим, засуджує дедалі більші намагання Кремля перешкоджати поглибленню політичних та торговельних зв’язків України, Вірменії, Грузії та Молдови із Європейським союзом.

Санкції щодо українського експорту, заборона на ввіз винної продукції з Молдови, бар’єри на шляху врегулювання конфлікту в Придністров’ї, погрози щодо безпеки на адресу Вірменії… Європейські парламентарі активно рішуче засудили у своїй нинішній резолюції «неприйнятні» дії Російської Федерації та закликали Кремль утриматися від нового тиску на країни «Східного партнерства».

Під час попередніх дебатів на цю тему, яка із наближенням Вільнюського саміту постала дуже гостро, британський депутат Чарльз Таннок розкритикував тиск Росії, зауваживши, що «президент Путін рішуче підкуповує й залякує своїх близьких сусідів із лихим наміром щодо Європи та планами воскресити так зване «російське близьке зарубіжжя», що його політично та економічно вважає своєю зоною впливу».

Використання Росією торгівлі як інструменту тиску на східних партнерів неприпустиме
Ельмар Брок
Голова парламентської комісії з закордонних справ Ельмар Брок зазначив, що «використання Росією торгівлі як інструменту тиску на східних партнерів неприпустиме», бо, на його переконання, Європа – це «вільне об’єднання вільних народів».

Фюле мріє про зону від Лісабона до Владивостока

У резолюції Європарламенту, поміж іншим, зазначено, що угода про асоціацію та зону вільної торгівлі принесе користь і самій Росії, оскільки «розширить простір стабільності, процвітання та співпраці вздовж її кордонів».

Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле переконаний навіть у більшому.

Росія також матиме велику користь від інтеграції країн «Східного партнерства» до ширшої європейської економіки
Штефан Фюле
«Росія також матиме велику користь від інтеграції країн «Східного партнерства» до ширшої європейської економіки, – каже він. – Ми вбачаємо, що ці угоди у перспективі сприятимуть можливому створенню спільного економічного простору від Лісабона до Владивостока, що базуватиметься на правилах Світової організації торгівлі».

Європарламент підтримає підписання вільнюських угод

Текст резолюції містить заклик до Москви поважати суверенність незалежних країн, не втручатися у їхні внутрішні справи, як того вимагає міжнародне право. «Замість того, щоб використовувати заморожені конфлікти у своїх геополітичних та економічних інтересах, Росія мала б робити конструктивний внесок задля економічної та політичної стабілізації регіону», – мовиться у документі.

Водночас євродепутати закликають країни, що перебувають під російським тиском, не відступати від своїх планів, і запевняють, що підтримають підписання та парафування у Вільнюсі угод із державами, які будуть до цього готові.

Звертаючись до Єврокомісії та Ради Євросоюзу, члени парламенту ЄС просять їх розробити «конкретні та ефективні» заходи для підтримки країн-партнерів і їхніх європейських прагнень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG