Доступність посилання

ТОП новини

Напад у Кенії нагадує світові про Сомалі


Лондон – Криваві події у Найробі набрали міжнародної ваги не лише через масштаби: понад 60 загиблих і понад дві сотні поранених. Ті, хто напав на престижний торговельний центр у кенійській столиці, заявили, що їхні дії – помста за участь кенійських військ у міжнародних зусиллях з підтримки уряду в Сомалі.

Проте останні події в Кенії стануть ще одним аргументом для тих, хто доводить, що міжнародній спільноті не можна ігнорувати ситуацію в Сомалі та інших проблемних країнах, які стали родючим ґрунтом для тероризму.

Триває слідство, щоб точно встановити відповідальних за цей жах. Їм не втекти після тих невимовних і звірячих дій
Угуру Кеньята
«Група «Аш-Шабаб» взяла на себе відповідальність за цей боягузливий акт терору, повідомивши про це в інтернетній мережі. Але триває слідство, щоб точно встановити відповідальних за цей жах. Їм не втекти після тих невимовних і звірячих дій», – заявив президент Кенії Угуру Кеньятта, подякувавши за пропоновану допомогу від різних країн.

Угруповання «Аш-Шабаб», що арабською означає «молодь», пов’язують з «Аль-Каїдою», яка зробила своїм стилем видовищні терористичні напади на цивільні об’єкти, щоб досягати якомога більшого розголосу у світі.

В ООН своя версія нападу

Це жахливі терористичні напади, в яких зловмисники твердять, що роблять це в ім’я релігії. Ні! Вони це роблять в ім’я терору, насильства, екстремізму і їхнього перекрученого бачення світу
Дейвід Кемерон
Сприяння пропонували, зокрема, британці. У Лондоні майже відразу стало зрозуміло, що серед убитих є принаймні кілька громадян Великобританії.
«Це жахливі терористичні напади, в яких зловмисники твердять, що роблять це в ім’я релігії. Ні! Вони це роблять в ім’я терору, насильства, екстремізму і їхнього перекрученого бачення світу», – сказав прем’єр-міністр Дейвід Камерон, попереджаючи, що число жертв зростатиме.

А в заяві генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна міститься ще одне з пояснень, чому столиця Кенії стала об’єктом нападу.

«Найробі – головна штаб-квартира Організації Об’єднаних Націй в Африці. У нас там працюють сотні людей: місцеві й іноземці», – висловив співчуття Пан Ґі Мун.

У багатьох повідомленнях мовиться, що торговельний центр став ціллю нападників саме тому, що був місцем, куди в крамниці й ресторани часто приходили заможні кенійці і багато іноземців.

Люди, яким вдалося втекти, розповіли, що усе почалося з вибухів і стрілянини, яку зчинила група людей в масках із автоматами. У свідченнях очевидців йшлося про приблизно 10–15 нападників. Майже увесь час мало хто знав, що насправді відбувалося у престижному торговельному центрі і скільки точно там було людей. Згідно з повідомленнями, в один з моментів нападники заявили, що вони відпустять мусульман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG