Доступність посилання

ТОП новини

Влада піарить кримських хізбів чи заганяє їх у підпілля?


Сімферополь – Кримське відділення міжнародної політико-релігійної організації «Хізб ут-Тахрір» не змогло у понеділок провести анонсовану міжнародну політичну конференцію. Адміністрація Кримського українського театру, де хізби орендували зал, без пояснення причин розірвала угоду. Замість конференції її учасники провели на центральному майдані Сімферополя мітинг протесту. Представники «Хізб ут-Тахрір» кажуть, що продовжать свої публічні акції в Україні, а експерти ставлять під сумнів адекватність дій влади.

Близько тисячі прихильників міжнародної політично-релігійної організації «Хізб ут-Тахрір» під чорними і білими з написами арабською мовою прапорами, скандуючи «Такбір! Аллах акбар!» («Хвала! Аллах великий!»), мітингували в понеділок на центральному майдані Сімферополя.

Вони протестували проти зриву їхньої міжнародної конференції, що мала відбутися цього дня у приміщенні Кримського українського театру.

Як повідомив Радіо Свобода керівник інформаційного офісу кримського відділення «Хізб ут-Тахрір» Фазил Амзаєв, попри попередню домовленість і вчасну оплату оренди, адміністрація закладу без пояснень відмовилася відкрити приміщення. За його словами, це частина провокацій із цілого їхнього переліку щодо хізбів за останні пів року.

Ми публічні навіть в тих країнах, які нас утискують більш жорсткими і жорстокими способами
Фазил Амзаєв
«Мета всього цього – загнати нас у підпілля, зробити з нас таку організацію, яку вони намалювали у своїх засобах масової інформації. Але цього не станеться. Ми будемо публічними і далі, адже ми публічні навіть в тих країнах, які нас утискують більш жорсткими і жорстокими способами», – заявив Фазил Амзаєв.

У суботу, 5 жовтня, так само було зірване проведення жіночої ісламської конференції – причиною відмови став дах, що раптово протік у Палаці профспілок, і повідомлення про мінування Музичного училища, де мали зібратися прихильниці «Хізб ут-Тахрір».
Хізби замість міжнародної конференції провели мітинг
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Водночас у понеділок представники міліції, присутні на майдані, попередили організаторів про незаконність мітингу і про адміністративну відповідальність за його проведення. «Мітинг незаконний, бо згідно зі статтею 39 Конституції необхідно було заздалегідь подати повідомлення до органів місцевої влади. Цього не було зроблено», – повідомив начальник сімферопольської міліції громадської безпеки полковник Ігор Мамонтенко.

Розголос буде набагато ширший, ніж прогнозувалося – експерт

У дирекції Кримського українського театру від коментарів відмовилися. Не коментують ситуацію і представники уряду автономії.

Експерт з питань кримського ісламу, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос каже, що влада в цій ситуації діяла очікувано, але домоглася зворотного ефекту, посприявши хізбам в їхній піар-кампанії.

Замість того, щоб дати провести цей захід і поставити крапку, влада робить усе, щоб цей захід справді став подією
Ігор Семиволос
«Замість того, щоб дати провести цей захід і, практично, на цьому поставити крапку, влада робить усе для того, щоб цей захід справді став подією, розголос якої буде набагато ширшим, ніж прогнозувалося», – зазначив Ігор Семиволос. За його словами, хізби тепер підніматимуть за кордоном тему утисків мусульман в Україні.

Організатори конференції заявили що захід, на який прибули представники «Хізб ут-Тахрір» із Великобританії, Нідерландів, Туреччини, Лівану, Росії та інших країн, відбуватиметься в іншому місці. Планувалося, що учасники конференції «Ісламський заклик на пострадянському просторі та «Хізб ут-Тахрір»: реалії та виклики» протягом 7 і 8 жовтня спробують «зруйнувати оманливі стереотипи про діяльність партії, відкрито та публічно розповісти про себе та свою роботу, щоб розвіяти нав’язані суспільству міфи про неї».

Створена в Єрусалимі 1953 року міжнародна політико-релігійна організація «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (арабською – «Партія ісламського визволення») діє в низці країн світу і сповідує принципи ісламського фундаменталізму. Метою своєї діяльності вважає відновлення теократичної держави – Халіфату, яка включала б усі ісламські країни. Вона заборонена у більшості арабських країн, а також у Туреччині, Росії, та Німеччині. Натомість у більшості країн Європи та в Україні діє легально. Українські речники «Хізб ут-Тахрір» заявляють про лише мирні методи діяльності і відмову від намірів включити Україну до складу Халіфату.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG