Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Азербайджані визнала вільними нікому не відома група зі США


Прихильники Ільгама Алієва святкують його перемогу у президентських виборах
Прихильники Ільгама Алієва святкують його перемогу у президентських виборах
Спостережна місія ОБСЄ визнала президентські вибори в Азербайджані такими, що мають серйозні вади. Зокрема її спостерігачі зафіксували факти залякування виборців та журналістів. За попередніми даними Центрвиборчкому, перемогу здобув чинний президент Ільгам Алієв. За попередніми даними Центрвиборчкому, він отримав понад 84 % голосів. Тим часом нікому не відома «група американських конгресменів та журналістів» уже за кілька годин після виборів визнала їх «прозорими та вільними». Радіо Свобода спробувало з’ясувати, кого саме ця група об’єднує.

Голова спостережної місії Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Тана де Зулуета заявила про брак рівних можливостей для всіх кандидатів на виборах.

Наших спостерігачів залякували, вони також були свідками фізичних атак на журналістів
Тана де Зулуета
«Наших спостерігачів залякували, вони також були свідками фізичних атак на журналістів під час виборів, які ми вважаємо такими, що мали серйозні вади», – повідомила представниця ОБСЄ.

За її словами, 58 відсотків голосів підраховували «неналежним чи абсолютно неналежним» чином. Прес-конференцію спостерігачів ОБСЄ перервали журналісти, які підтримують чинну владу. Вони почали вигукувати: «ОБСЄ упереджена!»

Спостерігачі з Оклахоми твердять, що «завоювали довіру світу»

З-поміж міжнародних спостерігачів, які зареєструвалися на нинішніх президентських виборах в Азербайджані, значаться не відомі ні журналістам, ні експертам представники Незалежного американського центру політичного моніторингу.

Відповідно до інформації, опублікованої на сайті організації, вона розташовується в одному з центральних американських штатів Оклахома. Організація була заснована в 2005 році для моніторингу виборів у пострадянських країнах.

ICES описує себе як «молоду та впливову організацію, що завоювала довіру та повагу багатьох учених та виборців Північної Америки й решти світу». На її сайті не вдається знайти інформацію про джерела фінансування, а посилання на колишні виборчі місії в пострадянських країнах не відкриваються.

Через кілька годин після закриття виборчих дільниць в Азербайджані у середу ввечері, провладна новинна агенція APA повідомила, що «американська група спостерігачів» відзначила «вільне волевиявлення» громадян у цій країні. Крім того, американський екс-конгресмен Соломон Ортіц, демократ з Техасу, очолив делегацію «колишніх конгресменів та журналістів», що визнала вибори «прозорими та вільними».

Сліди спостерігачів від ICES треба шукати в Україні?

Напередодні голосування на виборчих дільницях в Азербайджані партнер цього американського центру «Незалежний експертний центр виборчих систем» (ICES) провів прес-конференцію в Баку.

На запитання Радіо Свобода про джерела фінансування, колишній член чеського парламенту та спостерігач від ICES Анна Чурдова вказує на організацію «За справедливі вибори», базовану в Україні.

«Я ж вам говорила, ми неурядова організація, яка займається різними проектами. Ця поїздка оплачена з коштів, призначених для нашої роботи, коли немає ніяких виборів. Її оплатила організація «За справедливі вибори», – відповіла Анна Чурдова.

Ще один спостерігач – німецький юрист Міхаель Гогендаль також каже, що його роботу оплачує NGO.

У коментарі для «Інтерфакс-Україна» щодо виборчої парламентської кампанії 2012 року в Україні Міхаель Гогендаль заявив, що не побачив жодних серйозних порушень у її перебігу.

І Гогендаль, і Чурдова висловили здивування, коли почули від кореспондентів Радіо Свобода про зафіксовані порушення прав людини під час нинішніх виборів в Азербайджані.

Із веб-сайту ICES можна дізнатися, що її центральний офіс розташований у Нідерландах, вона має також свої представництва в Ізраїлі, США та Німеччині. Також зазначається, що ця організація приєдналася до Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами, яка вимагає відкривати джерела свого фінансування. На веб-сайті, однак, ні з-поміж партнерів, ні в інших розділах NGO «За справедливі вибори» не згадується, як і не подається інша інформація про те, хто фінансує діяльність цього Центру.

Матеріал підготували Richard Solash, Kenan Aliyev report, Жанна Безп’ятчук спільно з Азербайджанською редакцією Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG