Доступність посилання

ТОП новини

Місія Кокса-Квасневського працюватиме далі, бо Київ не виконав умови


Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з колишнім Президентом Польщі Александром Кваснєвським та колишнім головою Європейського парламенту Петом Коксом, Київ, 5 лютого 2013 року
Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з колишнім Президентом Польщі Александром Кваснєвським та колишнім головою Європейського парламенту Петом Коксом, Київ, 5 лютого 2013 року
Брюссель – Місія Європарламенту в складі Олександра Квасневського та Пата Кокса продовжить свою роботу в Україні до середини листопада. Про це у вівторок із ними домовилися голова Європарламенту Мартін Шульц та президенти політичних груп цієї установи. Ці двоє впливових посланців із Євросоюзу вийшли на фінішну пряму й працюватимуть майже до вирішального саміту у Вільнюсі.

Двоє колишніх президентів Александр Квасневський і Пат Кокс ось вже півтора року шукають рішення проблемі так званого «вибіркового правосуддя» та низці перешкод, що стоять на шляху української інтеграції в ЄС. У вівторк в Європарламенті вирішили ще раз продовжити цю місію. Як заявив голова установи Мартін Шульц, позитивних зрушень вже досягнуто, однак, після зваження всіх «за» і «проти», конференція голів парламентських фракцій вирішила продовжити роботу в Україні тандему європейських посланців до середини листопада.

«Ми домовилися, що продовжимо місію до середини листопада і тоді знову заслухаємо звіт щодо того, якими будуть рішення за декілька днів перед так званим Вільнюським самітом «Східного партнерства». Там, як передбачено планом, може відбутися потенційне підписання угоди про асоціацію ЄС та України», – заявив голова Європарламенту, звертаючись при цьому до інших євроустанов із закликом не втручатися у роботу місії Європарламенту.

Виходячи з того, що свою спостережну та консультативну роботу Кокс та Квасневський продовжать далі, можна зробити висновок, що Європарламент має надію на позитивне вирішення справи Тимошенко до Вільнюса. Власне, сподівання цього висловив і Александр Квасневський, кажучи, що попри деякі перепони, угоду про асоціацію, вочевидь, буде підписано.

Чи вдасться виконати невиконані умови?

Тим часом, із обґрунтуванням продовженню роботи місії журналістів ознайомив Пат Кокс, кажучи, що умови для успішного саміту Києвом ще не виконані, особливо та, що стосується звільнення Юлії Тимошенко.

Після 16 місяців роботи та 22 візитів до України, ми дійшли висновку: на сьогодні потрібна подальша робота
Пат Кокс
«Після 16 місяців роботи та 22 візитів до України в рамках місії, ми дійшли такого висновку: на сьогодні потрібна подальша робота для забезпечення дотримання цих умов. Ми сповнені рішучості для співпраці із українською владою, пані Тимошенко та її юридичними радниками для пошуку відповідності висунутим (Україні) умовам», – зазначив Кокс.

Власне, перший коментар із боку української влади на результати роботи місії Квасневського-Кокса зробив там же у Брюсселі віце-прем’єр України Костянтин Грищенко. Він каже, що це важливий крок до рішення проблеми Тимошенко, тобто, рішення, яке не виходить за рамки законів України та, водночас, відповідає сподіванням європейців.

«Робота самої місії – дуже позитивна. Вона не спрямована на піар того чи іншого політичного діяча, а спрямована на те, щоб краще зрозуміти різні обставини, які необхідно враховувати при вирішенні системних чи окремих проблем», – зауважив Грищенко.

Жодного негативу у відвідинах нашої чудової країни – Грищенко

Квасневський знає українські реалії, бо відвідував нашу країну більше, ніж будь-хто з політичних лідерів світу
Костянтин Грищенко
«Ці політичні діячі, які мають великий досвід, велику толерантність, а президент Квасневський ще й чудово знає українські реалії, бо відвідував нашу країну більше, ніж будь-хто з політичних лідерів світу, – додає Костянтин Грищенко. – Я не бачу жодного негативу в тому, щоб людина, яку поважають у Польщі, в Європі та в Україні ще декілька разів приїхала до Києва й відвідала нашу чудову країні».

Раніше цього ж дня, користуючись присутністю у Європарламенті віце-прем’єра України Костянтина Грищенка, Олександр Квасневський, звернувся до української влади із проханням докласти зусиль для подолання останніх перешкод на шляху до угоди про асоціацію.

21 жовтня на нараду щодо виконання умов для підписання угоди про асоціацію із Україною зберуться міністри закордонних справ країн-членів ЄС. Того ж тижня, свою думку із цього питання висловлять і європейські депутати. Тобто, мова справді йде про фінішну пряму на шляху до вирішального кроку в євроінтеграції України.

(Відео www.ec.europa.eu)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG