Доступність посилання

ТОП новини

Онищенко: відсутність кондитерки Roshen для Росії не проблема


Київ – Упродовж наступного тижня експерти Росспоживнагляду
перевірятимуть в Україні якість продукції корпорації Roshen. Про це повідомив у Києві голова Служби з нагляду у сфері захисту прав споживачів (Росспоживнагляду) Геннадій Онищенко. Він наголосив: українська кондитерка займає на російському ринку мізерний сегмент. Тому у вирішенні проблеми має бути зацікавлена передусім Україна. Тим часом українські експерти наголошують, що Росспоживнагляд у подібних конфліктах цікавлять насправді не санітарні норми, а виконання політичного замовлення Кремля. Російське керівництво намагається таким чином покарати «неслухняні» держави пострадянського простору.

Експерти Росспоживнагляду прибудуть в Україну наступного понеділка, 21 жовтня. Про це повідомив у Києві голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко (саме в столиці України проводили чергове засідання Консультативної ради із захисту прав споживачів держав-учасниць СНД). Онищенко уточнив, що його відомство має претензії не до безпеки, а до якості продукції корпорації Roshen. Російські фахівці проінспектують усі чотири «рошенівські» фабрики, які працюють в Україні: у Києві, Вінниці, Маріуполі та Кременчуці.

«У нас на цьому тижні відбулася зустріч у Калузі прем’єр-міністрів Росії та України. Там це питання обговорили і намітили, так би мовити, рух уперед. Наступного тижня в Україну приїдуть наші експерти і в рамках тих недовирішених проблем, які виявилися у нас із вами щодо сиру, вони будуть працювати», – розповів глава Росспоживнагляду.
Геннадій Оніщенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
При цьому Геннадій Онищенко зазначив, що претензій до фабрики Roshen, яка працює в Росії, у місті Липецьку, у його відомства немає.

Зі свого боку, голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекція) Сергій Орєхов закликав не політизувати проблему недопуску української кондитерки до Росії. Він сказав, що його відомство, як і колеги в Росії, має опікуватися лише якістю та безпекою продукції.

«Ми не ставимо собі за мету конфлікти з Росією чи, приміром, із Білоруссю або Молдовою», – наголосив Сергій Орєхов.
Вечеря «онищенко»
Вечеря «онищенко»

Онищенко: «коли сир закривали, там був значний сегмент»

Глава Росспоживнагляду запевняв, що у забороні його відомством українських цукерок фірми Roshen немає політичної складової. А цього разу він також зауважив – ­загалом кондитерки Roshen на російському ринку обмаль і це проблема насамперед не Росії, а України.

«Нас це не хвилює з точки зору якнайшвидшого допуску (на російський ринок – ред.). Ми визначили свої умови, коли приїздив (до Росії – ред.) міністр сільського господарства України. Кондитерка Roshen у російському сегменті не займає якогось вирішального місця. Коли сир закривали (на російський ринок з України – ред.), там був значний сегмент, причому для прикордонної території Росії», – стверджував Геннадій Онищенко.

Компанія Roshen неодноразово запевняла у готовності до співпраці з російською стороною для повернення своєї продукції на ринок Росії. Про це, зокрема, заявляв акціонер компанії, народний депутат Петро Порошенко.

«Закрили ринки – приїдьте, ми відкриті для інспекції, відкриті для безпеки харчування і стандартів, оскільки це партнерські відносини, а все інше – це від лукавого», – стверджував Порошенко.

Претензії Росспоживнагляду до якості українських цукерок далекі не перші щодо української продукції. Це стосується і сиру (у серпні цього року в Росії знову заявили про нібито виявлення антибіотиків у сирах українського виробництва), раніше Онищенко заявляв про проблеми з українським молоком, м’ясом...

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначив у коментарі Радіо Свобода, що перманентні претензії Росспоживнагляду до українських виробників є невипадковими. Дане відомство неодноразово виявляло невідповідність імпортної продукції «заявленим параметрам», коли на це було політичне замовлення з Кремля (це, зокрема, стосується також продукції і з Грузії, коли там не втратив вплив президент Саакашвілі, і продукції Молдови). Тому про санітарні норми тут не йдеться, а йдеться про намагання Кремля не випустити колишні радянські республіки зі сфери свого впливу, вважає Володимир Огризко.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG