Доступність посилання

ТОП новини

США вийшли з бюджетної кризи в останню мить


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама
Сполучені Штати Америки вийшли з бюджетної кризи, що протривала 16 днів, і за лічені години до кінцевого терміну уникнули кризи боргової. Президент Барак Обама підписав терміново ухвалений обома палатами Конгресу закон, який надав фінансування урядові і підвищив межу урядових запозичень. Але цей крок, що став результатом непростого компромісу між демократами й республіканцями, тимчасовий: таке ж протистояння, можливо, знову повториться на початку наступного року.

Президент Барак Обама підписав закон уже по півночі в четвер по тому, як за кілька годин до цього останнього терміну його по черзі ухвалили і контрольований демократами Сенат, і Палата представників Конгресу, де переважають республіканці. Після голосування в Сенаті 81 голосом за й 18 проти в Палаті представників закон підтримали 285 конгресменів – 198 демократів і 87 республіканців; 144 були проти.

Таким чином, усі працівники федеральних установ і організацій у четвер повернулися до праці. Від початку кризи з півночі 1 жовтня десятки тисяч їх були відправлені у примусові неоплачувані відпустки; залишалися працювати тільки життєво важливі служби, на кшталт оборонних чи авіадиспетчерських структур.

Хочу подякувати лідерам обох партій за те, що вони досягли цього результату
Барак Обама
Незадовго перед підписанням закону Обама подякував законодавцям за компроміс. «Я хочу подякувати лідерам обох партій за те, що вони досягли цього результату. Як тільки ця домовленість опиниться в мене на столі, я підпишу її негайно. Ми також негайно поновлюємо діяльність уряду, і тепер ми можемо почати розвіювати цю хмару непевності й тривог, яка оповила наші компанії й американський народ», – сказав він.

Обама домігся свого. Тим часом

Таким чином, демократ Обама цього разу врешті фактично переміг – ухвалений закон по суті відповідає його вимогам. Запроваджена президентом реформа системи охорони здоров’я, яку обіцяє будь-що скасувати значна частина республіканців, наразі «вижила».

Саме протистояння навколо цієї реформи й спричинило 16-денну кризу, коли з початком нового фінансового року 1 жовтня уряд США залишився без коштів на свою роботу: республіканці пов’язували надання цих коштів із ліквідацією чи принаймні вповільненням реформи, демократи з цим не погоджувалися.

Іще одним моментом, який надавав нагальності пошукам виходу з кризи, було те, що з півночі 17 жовтня уряд США мав лишитися й без можливості позичати кошти на свою роботу: саме цього дня його запозичення досягали раніше встановленої межі в 16 трильйонів 700 мільярдів доларів, і існувала загроза оголошення технічного дефолту.

Рішення Конгресу надати фінансування урядові і підвищити межу урядових запозичень відразу привітали у світі, зокрема, в Міжнародному валютному фонді і Світовому банку, які раніше попереджали, що криза у США й можливість дефолту загрожували економіці всього світу й навіть могли довести її до «катастрофи».

Криза може повернутися?

Але знайдений вихід лише короткотерміновий. Надане нинішнім законом фінансування уряду закінчиться 15 січня. А нова межа запозичень буде знову досягнена 7 лютого.

Барак Обама заявив, що готовий до переговорів зі своїми супротивниками-республіканцями для того, щоб уникнути на початку нового року повторення нинішніх подій.

Але, за словами аналітиків, незважаючи на дух міжпартійної співпраці, що виник останніми днями у Вашингтоні, криза все ж може спалахнути знову через кілька місяців.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG