Доступність посилання

ТОП новини

Бірюльово: рейдерство під прикриттям боротьби з мігрантами?


Після заворушень у московському районі Бірюльово, де націоналістично налаштована юрба розгромила овочеву базу під приводом пошуку іммігранта, підозрюваного в убивстві, в Росії заговорили про те, що справжньою причиною тих подій міг бути переділ власності. Оглядачі звертають увагу на те, що владні органи взялися не стільки за погромників, скільки за роботу самої бази, що займає чималий шмат дорогої землі в російській столиці.

Події після погрому на овочевій базі «Покровська» в московському Бірюльові-Західному розгорталися не так, як багато хто очікував. Із учасників заворушень урешті лишилися під вартою лише кілька осіб. Тим часом на цій базі й деінде в Москві затримали понад тисячу заробітчан із-за кордону; кількасот із них, як заявили, перебували в Росії нелегально.

По тому керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко запропонував закрити базу, заявивши про порушення санітарного законодавства; суд відразу ж задовольнив його позов. І тут же мер Москви Сергій Собянін заявив, що овочебазу, мабуть, закриють не на 90 днів, як постановив суд, а назавжди.

За його словами, мабуть, було б краще збудувати на місці бази спорткомплекс. А російські засоби інформації пишуть, що вже є плани будувати там торговельно-розважальний центр.

І до того часу, як поліція арештувала голову ради директорів компанії, що керувала овочебазою, Магомеда Чурілова, звинувативши його в «організації незаконної міграції», база як підприємство була фактично знищена. Поліція також розшуковує генерального директора компанії Аліасхаба Гаджиєва. Щоправда, все, що наразі змогли їм інкримінувати, – це те, що на території бази незаконно жили двоє громадян Узбекистану і один Молдови. Чурілов своєї вини не визнає.

«Політичне рейдерство»?

Його адвокат Асма Шамілова вважає, що все це не випадково. На її думку, це гра на антиіммігрантських настроях у російському суспільстві, щоб змінити контроль над овочебазою, а головне – над такими дорогими в Москві 24 гектарами її землі.

«На мій погляд, це економічний переділ ринку, в який мимоволі втягнулася влада і який намагається використати адміністративні й фінансові важелі, щоб розчистити ринок і ввести туди нових власників. Це таке рейдерство на політичному рівні», – стверджує адвокат, називаючи звинувачення проти її підзахисного цілком безпідставними. Уявіть лише, щоб голова ради директорів компанії влаштовував житло для двох узбеків і одного молдованина, хіба це схоже на правду? – запитує вона.

Таку версію про рейдерство широко обговорюють у російських засобах інформації. Овочебаза «Покровська», одна з найбільших у столиці Росії, створена до Олімпіади 1980 року в Москві, постачає до 70 відсотків помідорів, огірків, а також кропу й іншої зелені, які споживають у московському регіоні, – на суми, за різними оцінками, від 3 мільйонів рублів (понад 770 тисяч гривень) до 40 мільйонів рублів (майже 10 мільйонів 285 тисяч гривень) щодня, причому, за даними російських агентств, понад половина цього грошового обігу здійснюється «в тіні».

Нинішні власники, брати Гаджиєви, купили базу 2007 року. Щоправда, вони були фактично номінальними власниками: як пише російське агентство «Росбалт» у своєму розслідуванні, насправді базу в різний час контролювали різні угруповання організованої злочинності. Агентство наводить слова неназваного співрозмовника у правоохоронних органах, який так прокоментував погром на базі: «Те, що в заворушень був режисер, у нас уже сумнівів немає».

Матеріал підготували Наталя Джанполадова і Tom Balmforth

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG