Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Росії бояться Геловіна?


Лондон У той час як у багатьох країнах 31 жовтня діти увечері приміряли свої страшні маски і гадали, скільки цукерок вони зберуть з нагоди свята Геловін, посадовці російського міста Омськ стежили за тим, щоб нічого подібного у них не відбувалося.

Напередодні місцева влада там розпорядилася, аби школи забороняли заходи, пов’язані з Геловіном. Заборону підтримує і Російська православна церква, називаючи цю західну традицію загрозою.

У Європі відзначення Геловіну є порівняно новим явищем, яке прийшло з Америки, але загрозливим його більшість європейців не вважають.

Найбільше наближенню Геловіна у Британії радіють діти, виробники солодощів та крамниці, і про наближення цього дня заздалегідь нагадають насамперед у супермаркетах.

Нагоду заробити підприємливі компанії пропустити не можуть, і покупцям пропонують усе, починаючи від страшних костюмів для дітей, до гарбузів, які треба випорожнювати, вирізати в них якомога страшнішої форми діри і вставляти всередину на вечір палаючу свічку.

Юрби дітлахів стукають у двері і вимагають відкупитися солодощами від їхніх залякувань. Дорослі часто також користаються цією нагодою, щоб зібратися разом зі склянкою чогось, що зігріває осіннього вечора.

Але дехто вважає ці традиції, які поширюються світом через голлівудські кінофільми, проблемою.

Проти Геловіну

Посадовці російського міста Омськ у Західному Сибіру вирішили, що це загроза, з якою треба боротися.

В оприлюдненій заяві міської влади стверджується, що святкування «містичних елементів і популяризація культу смерті може мати руйнівні наслідки для психології та морального здоров’я учнів». Школи регіону отримали розпорядження протидіяти.

Одним із голосів осуду Геловіна в Росії, до якого, ймовірно, прислухалися в Омську, став протоієрей російської православної церкви Всеволод Чаплін.

«Якщо починають загравати з нечистою силою ніби жартома, то потім вона починає грати з вами серйозно і завжди виграє», – застеріг провідний священнослужитель в інтерв’ю російському інтернетному сайту LifeNews, який вважають пов’язаним із російськими спецслужбами.

Всеволод Чаплін застерігає, що на жертв чекають психічні розлади й інші проблеми. На його думку, російська молодь святкує Геловін, тому що не має духовних альтернатив.

Тим часом увечері 31 жовтня у багатьох країнах світу дітлахи справді зовсім не дбають про духовність. Вони лякатимуть один одного, а потім змагатимуться, хто більше зміг зібрати солодощів.

Вважають, що Геловін походить від кельтських святкувань урожаю. Їх влаштовували на початку кельтської зими 1 листопада. Згідно з повір’ями, того вечора душі померлих відвідують свої земні оселі.

Традиція у 9-му сторіччі була запозичена Римо-католицькою церквою в часи папи Григорія Четвертого як ніч перед днем усіх святих, який від 935 року відзначають 1 листопада.

Але Геловін переріс у світське свято, головною з ознак якого є переодягання і маски.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG