Доступність посилання

ТОП новини

Чому запоріжець Глазьєв не пускає Україну в ЄС


Київ – Радник російського президента Володимира Путіна Сергій Глазьєв агресивно висловлюється проти асоціації України з ЄС та погрожує сусідній державі санкціями – попри те, що народився в ній. Однокласники та вчителі Глазьєва, пригадують, що він сумлінно вчився в запорізькій україномовній школі, де зробив комсомольську кар'єру. Його колишні політичні партнери в Москві кажуть, що світогляд Глазьєва докорінно змінила велика політика.

Один із найбільш вороже налаштованих до асоціації України з ЄС російських політиків походить з України. Більше того, його батьки в радянські часи свідомо обрали для сина єдину в своєму місті україномовну спеціалізовану школу. Ідеться про Сергія Глазьєва, радника президента Володимира Путіна та члена президії організації «Родина. Конгресс российских общин». У своєму останньому інтерв’ю російським журналістам Глазьєв висловив думку, що асоціація України з Євросоюзом невигідна нікому, крім кількох політиків.

«Це суперечить усьому. Це суперечить економічним інтересам України. Це суперечить нашій духовно-історичній традиції. Це невигідно Європі, невигідно Росії, Білорусі та Казахстану. Нікому невигідно, крім групи навіжених політиків, які нав’язують цю лінію», – сказав він.

Місяцем раніше Сергій Глазьєв, коментуючи заяви українського керівництва про необхідність підписати угоду про асоціацію з ЄС, зауважив британській газеті The Guardian, що в разі її підписання Росія більше не зможе гарантувати українського суверенітету і «втрутиться, якщо цього попросять мешканці проросійських регіонів».

В одному з регіонів України, який Глазьєв відносить до проросійських, він народився і навчався.

Батьки Глазьєва – металурги, які віддали сина до єдиної української школи в Запоріжжі

В офіційній біографії радника Володимира Путіна йдеться, що його мати була інженером, а батько – робітником на комбінаті «Запоріжсталь», і що Сергій Глазьєв навчався у 31-й спеціалізованій школі міста Запоріжжя, яка у часи «застою» була єдиним україномовним навчальним закладом в обласному центрі.

Радіо Свобода розшукало людей, які знали Глазьєва в часи його дитинства та юності. Одним із однокласників російського політика виявився український опозиціонер, перший заступник голови фракції «Батьківщини» у Верховній Раді Сергій Соболєв.

Пригадуючи шкільні роки Глазьєва, він висловив Радіо Свобода здивування його нинішніми позиціями.

Чи відчував він себе тоді частиною українського народу? Тоді це не обговорювалося. Хоча для чогось же батьки віддавали його до української школи, тоді, коли всі інші були російськими?
Сергій Соболєв
«Він вчився в єдиній в нашому Запоріжжі українській школі. В нас викладання всіх предметів з першого класу відбувалося українською мовою, або англійською. Здавалося б, людині мали прищепити якісь почуття, любов до цього народу, до його культури. Чи відчував він себе тоді частиною українського народу? Тоді це не обговорювалося. Хоча для чогось же батьки віддавали його до української школи, тоді, коли всі інші були російськими? Чомусь він пішов саме в цю школу. Треба його батьків питати, як вони до всього цього ставляться», – наголошує Соболєв.

Сергій Глазьєв у жодній зі своїх оприлюднених автобіографій не називає імен батьків, та не вказує, чи живі вони. Оскільки вони все життя працювали в металургії Запоріжжя, ми поцікавилися долею ветеранів праці на прізвище Глазьєв, які у 70-х працювали на комбінаті «Запоріжсталь». У міській ветеранській організації Радіо Свобода не змогли відповісти, коли та як працювали батьки Сергія Глазьєва на найбільшому підприємстві Запоріжжя.

Вчителі від Глазьєва-комсомольця були в захваті

Водночас ми розшукали вчительку англійської мови Тетяну Белкіну, яка навчала в школі № 31 нинішніх як російських, так і українських політиків.

«Він був чудовим, освіченим юнаком, який завжди прагнув до знань, мав власну точку зору. Гарний організатор: завжди згуртовував колектив і ставав на чолі. Коли це була комсомолія – він був секретарем комсомольської організації школи. Словом, він був завжди попереду «планети всієї», як у школі, так і в житті», – пригадує вчителька свого відомого учня.

На 60-річчя своєї школи, у 1997 році, Глазьєв приїхав до Запоріжжя, і зокрема, подарував вчительці англійської мови одну зі своїх книг. Це була остання зустріч Сергія Глазьєва зі своїми однокласниками та вчителями, пише журналістка Олена Гранішевська, яка робила розслідування про його життєвий шлях. За її словами, нині він бачиться лише з одним зі своїх однокласників – з київським режисером Ігорем Миленком, що зняв фільм про російську партію «Родіна», в якій тоді перебував Глазьєв.

Наприкінці 80-х, коли Сергій Глазьєв закінчив економічний факультет Московського державного університету, захистив кандидатську, і почав крім економіки займатися політикою, доля звела його з запоріжцем Віталієм Челишевим, народним депутатом СРСР останнього скликання, а нині московським пенсіонером. Упродовж 90-х Сергій Глазьєв дуже змінився, пригадує Віталій Челишев.

Ми зустрілися з ним у Держдумі. Були дуже ввічливими, але не порозумілися, бо він став іншим. Відійшов від економічних ідей, які раніше захищав, став політиком
Віталій Челишев
«Глазьєв брав участь у моїй передвиборчій кампанії. Згодом він працював у Міністерстві зовнішніх економічних зв’язків СРСР. Як комп’ютерник, Сергій Глазьєв почав комп’ютеризувати фінансові розрахунки держави, і на той час – максимально усунув від них посадовців. Він був дуже цікавим, як людина. У 1993 році, після тривалої перерви, ми зустрілися з ним у Держдумі. Були дуже ввічливими, але не порозумілися, бо він став іншим. Відійшов від економічних ідей, які раніше захищав, став політиком», – згадує він.

Віталій Челишев спробував пояснити і нинішні висловлювання свого земляка щодо України. На його думку, Глазьєва змінила співпраця з політичною силою «Родіна» та з російським президентом.

«Проблеми між Росією та Україною, через її рух до ЄС можуть бути і реальними, і висмоктаними з пальця. Не виключаю, що якісь захисні дії російській економіці можуть бути потрібними, але висловлювання Глазьєва в цьому контексті не є щирими. Відчуваю, що він не сказав нічого, що не залежало б від політики Кремля. Втім, може і він сам уже дотримується такої позиції щодо України», – припускає колишній радянський депутат.

І Челишев, і деякі інші російські фахівці говорять про те, що радник Путіна та виходець з України Сергій Глазьєв міг би відстоювати компромісну позицію під час торговельного та політичного протистояння української влади з російською. Вони зауважують, що не варто перебільшувати значення Сергія Глазьєва для відносин України та Росії, бо зрештою, все, що дозволяють сказати Глазьєву, є думкою Путіна, який не завжди може висловити те, що думає. Водночас, українські експерти наголошують, що гострі висловлювання Глазьєва проти України продемонстрували офіційному Києву та очільникам ЄС реальну позицію Кремля щодо євроінтеграційних прагнень України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG