Доступність посилання

ТОП новини

У таку країну інвестор не приходить – Ксенія Ляпіна


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Агропромисловий комплекс, ЖКГ, машинобудування, транспорт і туризм є найбільш привабливими для іноземного інвестування галузями. Про це заявив президент Віктор Янукович. Натомість в опозиції наголошують: в умовах незахищеності прав власності та розквіту корупції обсяг вкладень з-за кордону падатиме й надалі. А провладні депутати налаштовані оптимістичніше, сподіваючись, що євроінтеграція України принесе свої плоди і щодо інвестицій.

В Україні є пріоритетні галузі економіки: АПК, ЖКГ, машинобудування, транспортна інфраструктура, курортно-рекреаційна сфера й туризм – і саме вони є найбільш привабливими для іноземного інвестування. У цьому переконував глава держави Віктор Янукович. Взагалі, за його словами, інвестиції слід спрямовувати передусім на розвиток високотехнологічних виробництв.

Тим часом заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики Ксенія Ляпіна не бачить підстав говорити про поліпшення вітчизняного інвестиційного клімату. Як зазначила опозиційний депутат у коментарі Радіо Свобода, досить поцікавитися досвідом будь-якого інвестора, що мав справу з Україною, і той назве дві головні причини інвестиційної «привабливості» держави: суцільна корупція і слабкий захист прав власності.

Інвестор не прийде в країну, в якій суд за дві години, за відповідну суму грошей може ухвалити рішення, що його власність йому вже не належить
Ксенія Ляпіна
«Насправді, як це виправити – всім відомо, немає лише політичної волі. Інвестор не прийде в країну, в якій суд за дві години, за відповідну суму грошей може ухвалити рішення, що його власність йому вже не належить. В таку країну інвестор не приходить», – зазначила опозиційний депутат.

«Це той випадок, коли охочих отримати інвестиції більше, ніж самих інвестицій»

Натомість народний депутат від Партії регіонів, член парламентського комітету з питань промислової та інвестиційної політики Михайло Чечетов у коментарі Радіо Свобода зауважив, що «інвестиційний голод» відчуває зараз не лише Україна. Це загальноєвропейська проблема і особливо тенденцію видно на прикладі Греції та інших кризових держав континенту.

«Всі потребують грошей, інвестицій і кредитів. Це той випадок, коли охочих отримати інвестиції більше, ніж самих інвестицій. Зрозуміло, що це викликає складності і у нас», – сказав Михайло Чечетов.

При цьому Михайло Чечетов оптимістично оцінює інвестиційний потенціал саме України. Притоку вкладень з-за кордону сприятиме, на його думку, і підписання угоди про асоціацію наприкінці цього місяця у столиці Литви, Вільнюсі.

Економіст Ільдар Газізулін налаштований песимістичніше стосовно інвестиційного потенціалу України. Він нагадав, що держава продовжує втрачати позиції у загальних міжнародних рейтингах бізнес-клімату. Про легкість ведення підприємництва в Україні говорити не доводиться, констатує експерт.

Великі інвестори дивляться передусім на загальні рейтинги України. А ці рейтинги є наразі досить низькими
Ільдар Газізулін
«Дійсно, якщо загалом говорити про Україну, то інвестори (передусім великі інвестори) дивляться передусім на загальні рейтинги України. А ці рейтинги є наразі досить низькими. Якщо говорити про рейтинги Світового банку тощо», – зазначав Ільдар Газізулін.

В Україні другий рік поспіль спостерігається скорочення обсягу прямих іноземних інвестицій. Такою є офіційна статистика. Зокрема, за вісім місяців вони становили 2,5 мільярда доларів, що майже на половину менше суми такого ж періоду торік.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG