Доступність посилання

ТОП новини

Обаму закликають попередити Путіна щодо України (світова преса)


Провідні засоби інформації у світі занепокоєні тим, що ситуація в Україні може дійти до силового сценарію і прямого втручання Володимира Путіна. Оглядачі критикують Захід, котрий чи то не має далекоглядності стосовно України, чи то можливості запропонувати більше. Сотні тисяч протестувальників в Україні бажають системних змін у своїй державі, але влада президента Януковича, як виглядає, не збирається поступатися чи, тим більше, йти геть. Впливові світові видання закликають президента США Барака Обаму попередити Володимира Путіна про наслідки – у разі втручання у справи України.

Американська The Washington Post вказує на те, що «сотні тисяч українських протестувальників на Євромайданах вимагають системних змін» – і не лише євроінтеграції, а й кардинальної зміни недосконалої та корумпованої системи своєї країни. Розширення протестів, як пише газета, все ж поки що не дає бажаних результатів – президент Янукович продовжує улещувати Росію та допомагати Путіну втримувати Україну при собі. Видання наводить думки експертів про якісно новий характер нинішніх виступів, коли народ не довіряє політичним лідерам, включно з опозиційними, і бажає змінювати Україну за європейськими правилами. Хоча, як зауважує газета з Вашингтона, українці розуміють, що Європа має й свої проблеми.

The Wall Street Journal наголошує, що «другу неділю поспіль понад півмільйона людей заповнюють вулиці Києва, і ці антиурядові демонстрації мають важливе значення для майбутнього Європи, хоча це важко помітити через призму байдужості США». Українці вимагають нового уряду, дострокових виборів та зміни Конституції. Влада Януковича не йде на поступки і вичікує, а це викликає занепокоєння у світі через небезпеку силового вирішення ситуації в Україні. Впливове видання критикує Європу за брак далекоглядності чи можливості запропонувати Україні щось більше. Газета попереджає вже вкотре, що на Заході майже не беруть до уваги Володимира Путіна, котрий «буде продовжувати вести жорстку гру, щоб утримати Київ у своїй орбіті». Видання також вважає, що США можуть запобігти небажаному розвитку подій в Україні: «протести можуть направити Київ по кращому шляху, і це повинно стати ціллю США», – зазначає The Wall Street Journal. Газета резюмує, що «адміністрація Барака Обами може дати зрозуміти Путіну, що йому доведеться заплатити у разі, якщо він буде підігрівати насильство чи сприяти наступові на демократію». Тому The Wall Street Journal рекомендує: «Добре було б президентові Обамі для різноманітності обірвати мовчання і виступити від імені свободи і Заходу».

Польська Gazeta Wyborcza цитує чергове звернення міністра закордонних справ Радослава Сікорського до української влади і сотень тисяч протестувальників в Україні. Польський міністр вважає, як він сказав у понеділок журналістам у Варшаві, що насамперед і влада Януковича, і лідери протестувальників мають домогтися мирного розв’язання ситуації, «вгамувати свої апетити і розпочати переговори». «Тут мусить бути знайдений український спосіб розв’язання того, що є українською політичною проблемою та означає запровадження реформ для того, щоб оживити переговори з МВФ, уберегти Україну від банкрутства й допровадити її до підписання угоди з ЄС», – наголошує керівник польської дипломатії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG