Доступність посилання

ТОП новини

15 мільярдів Путіна – порятунок від дефолту ціною суверенітету – експерт


Володимир Лановий, економіст, екс-віце-прем'єр України
Володимир Лановий, економіст, екс-віце-прем'єр України
Київ – Рішення Володимира Путіна надати Вікторові Януковичу 15 мільярдів доларів у вигляді купівлі українських цінних паперів врятувало Україну від дефолту. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода економіст, колишній віце-прем'єр Володимир Лановий. Водночас він стверджував, що ціною отримання цих 15 мільярдів є поступки у суверенітеті України й посилення розвороту Києва від Європи.

– Ще невідомі всі подробиці документів, які президент України Віктор Янукович підписав під час цього візиту до Москви, але повідомили про 15 мільярдів доларів у вигляді купівлі українських цінних паперів. Які тут є плюси і мінуси для України?

– Плюси є – не відбудеться дефолт українських боргових паперів на світових ринках, який намічався наприкінці цього року-початку року наступного. Це б означало в тому числі стрімку девальвацію гривні, погіршення поточної ситуації в Україні. Це єдине позитивне, що можна з даного приводу сказати. Негативним є те, що не можна за 15 мільярдів поступатися у суверенітеті, а сказані в Москві слова про необхідність скоординованої зовнішньої політики двох держав означають фактично підпорядкування у зовнішній сфері Москві і в питаннях економічної співпраці та інтеграції, а також у питаннях політичних позицій й подій.

– Тим часом побоювання опозиції, що Віктор Янукович прокладе під час цього візиту шлях до Митного союзу, не справдилися (якщо мати на увазі офіційні заяви). Володимир Путін запевнював, що під час його переговорів із Віктором Януковичем про Митний союз не йшлося…

Москва не зможе прийняти Україну до Митного союзу й вона це розуміє. Але їй треба зупинити прямування України в Європу
Володимир Лановий
– Справа в тому, що Україна не зможе приєднатися до Митного союзу. Ми повністю по-іншому регулюємо та здійснюємо зовнішньоторговельні відносини, у нас є відносини з десятками держав світу. Члени Митного союзу мають продавати все в середині країни, оскільки на експорт накладаються додаткові мита. Москва не зможе прийняти Україну до Митного союзу й вона це розуміє. Але їй треба зупинити прямування України в Європу. За цієї умови вона контролює трубу, український енергетичний ринок, збільшує продаж газу тощо.

– І тоді, за Вашою логікою, саме це – розворот України від Європи – було закріплено під час візиту Віктора Януковича до Москви?

Міст через Керченську протоку. Ну, це вже корупційний абсолютно проект, за яким витратять удвічі більше, ніж потрібно. І поділять між собою
Володимир Лановий
– В принципі це сталося ще у Вільнюсі, коли вони зупинили підписання угоди про асоціацію. Це була їхня мета – зірвати підписання. Те, що відбулося зараз у Москві, є наслідками вчиненого у столиці Литви. Які ще загрози від цих 15 мільярдів на таких умовах, ще побачимо. Бо я думаю, що ці гроші підуть, по-перше, щоб збільшити закупівлю російського газу. «Газпром» за таких умов збільшує свої продажі, зростає його капіталізація, зростає вартість його акцій. Саме це – головна мета. Водночас деякі інші речі Росія реалізує. Я маю на увазі цю переправу, міст через Керченську протоку. Ну, це вже корупційний абсолютно проект, за яким витратять удвічі більше, ніж потрібно. І поділять між собою, залишившись усі задоволені.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG