Доступність посилання

ТОП новини

Рятувальників не фінансують, бо фінансують «Беркут»?


Обгорілий цех Харківської ювелірної фабрики, 8 січня 2014 року
Обгорілий цех Харківської ювелірної фабрики, 8 січня 2014 року
Київ – Українці в небезпеці, адже держава дбає не про рятівників, а про «Беркут», заявляє колишній очільник МНС, а нині позафракційний народний депутат Віктор Балога. Тим часом у Державній службі з надзвичайних ситуацій переконують, що справно виконують свої головні завдання: «запобігти, врятувати, допомогти». Задля того не лише оперативно інформують про надзвичайні події, але і працюють на випередження, розповідаючи, як вберегтися від небезпек.

В Україні ухвалили нове Положення про Єдину державну систему цивільного захисту. За словами віце-прем’єр-міністра, голови Державної комісії з надзвичайних ситуацій і техногенно-екологічної безпеки Олександра Вілкула, ця система прийде на заміну застарілій й дозволить: «Підвищити ефективність захисту людей і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, а також забезпечити чітку координацію структур, задіяних під час надзвичайних ситуацій – центральних і місцевих органів влади, рятувальників, комунальних служб, підприємств, волонтерів – і створити можливості для оперативного інформування населення».

Радіо Свобода звернулося до прес-служби Державної служби з надзвичайних ситуацій з проханням розповісти про принципи інформаційної роботи. У відомстві повідомили, що наразі усю інформацію вони оприлюднюють не лише на сайті, але й у соціальних мережах: Facebook, YouTube та Twitter. Окрім того, проводять прес-конференції для ЗМІ, а також розміщують зовнішню соціальну рекламу (зокрема, у місцях великого скупчення людей – аеропортах, метро чи великих торговельних закладах).

«Інформування повинно бути дуже оперативним і ефективним. Воно у нас розподіляється умовно за кількома напрямами. По-перше, це профілактично-роз’яснювальна робота, спрямована насамперед на запобігання надзвичайним ситуаціям та загибелі людей внаслідок них. Інший великий шмат нашої роботи – інформування людей, як себе вести в надзвичайних ситуаціях, і, безперечно, про ті надзвичайні ситуації, що сталися у країні», – розповіла Радіо Свобода керівник прес-служби Наталя Іваненчук.

У відповідь на прохання прокоментувати ситуацію у Харкові, коли під час пожежі загинуло 8 людей, Іваненчук відповіла, що усі відповіді у відеокоментарі голови Держслужби України з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських під час брифінгу 9 січня в Кабінеті міністрів України.

На запитання Радіо Свобода про те, чому для порятунку людей, які висіли на зовнішніх блоках кондиціонерів, не використовували спеціальні тенти, голова прес-служби відповіла, що «тентів в принципі немає на озброєнні, їх немає як таких у переліку тих засобів, які використовуються для порятунку».

Про «Запоріжсталь» ніхто не питав, тому й немає інформації

Радіо Свобода також запитало Наталю Іваненчук, чому на офіційному сайті Держслубжи з надзвичайних ситуацій немає інформації про пожежу на «Запоріжсталі».

«Напевно, немає тому, що я її не зустрічала протягом свят, дійсно не зустрічала. Якщо потрібно уточнити, чи така подія дійсно була, можемо уточнити. До мене ніхто не звертався, тобто я не можу коментувати, куди вони (журналісти – ред.) зверталися, до кого конкретно і що їм там повідомили. У мене такої інформації не було, що хтось не отримав від нас інформацію», – відповіла речниця ДСНС України.

Також Наталія Іваненчук розкритикувала матеріал Радіо Свобода за, як сказала вона, «перекручену інформацію».

«Беркут» має все, а рятувальники – нічого?

Тим часом колишній очільник МНС, а нині позафракційний депутат Віктор Балога наголошує, що пожежа у Харкові перетворилася на трагедію через те, що владі «потрібні не рятувальники, а «Беркут».

На думку Балоги реформування Міністерства з надзвичайних ситуацій до статусу звичайної держслужби зашкодило, а призначення нового керівництва «повністю добило колектив».

Керівництво держави демонструє, що рятівники їм непотрібні. Безпекою громадян у державі більше не займається ніхто, окрім низової ланки
Віктор Балога
«Керівництво держави, як може, так і демонструє, що рятівники їм непотрібні. Ніякого переоснащення не планується, ні про яку техніку не йдеться, в особового складу банально виникають проблеми зі спецодягом і засобами індивідуального захисту. А це означає, що безпекою громадян у державі більше не займається ніхто, окрім низової ланки. А на верхах – це питання нікого не турбує», – пояснив Віктор Балога Радіо Свобода.

Коментуючи пожежу у Харкові на своїй сторінці у Facebook, Віктор Балога написав: «По-перше, на території заводу раніше була об’єктова пожежна частина. Але її скоротили. По-друге, очевидно, що план пожежогасіння по заводу давно не відпрацьовувався. Як і, в принципі, по всій країні. І по-третє, було порушено регламент дій. Спочатку потрібно шукати людей, а потім гасити пожежу. В Харкові все було навпаки. Іншими словами, така некомпетентність керівництва ДСНС підпадає під кримінальну відповідальність. І якщо розбиратися об’єктивно, то мають бути порушені справи».


Чинні співробітники служби з надзвичайних ситуацій скаржаться на хронічний брак фінансування, на те, що пожежники не мають піни для гасіння пожеж й навіть уніформу доводиться купувати за власні кошти. Люди бояться втратити роботу й просять не називати своїх прізвищ, але кажуть, що останнім часом систему захисту населення «фактично зруйновано».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG