Доступність посилання

ТОП новини

Сміттєві баки, лісовози, перемови – блокада «Беркута» на Рівненщині


Жителі Рівненщини блокують виїзд до Києва «Беркута» із західного регіону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Жителі Рівненщини блокують виїзд до Києва «Беркута» із західного регіону

Рівне – Упродовж понад доби жителі Рівненщини намагаються стримати виїзд зі своєї області та Західного регіону загонів спецпризначення міліції. Близько десятка автобусів були повернуті з різних напрямків, а з основної бази «Беркута» в Рівному спецпризначенці не змогли виїхати. Чому люди вступили у нерівне змагання й чого вони домагаються – з'ясовувала Валентина Одарченко.

На вулиці Відінській біля Рівненської бази «Беркуту» вже добу як людно. Городяни увесь час змінюють один одного, кількість пікетувальників зростає, вони вигукують «Рівне, вставай!». Перехожі вітаються з ними вигуками «Слава Україні!», дехто приєднується. Автомобілісти висловлюють солідарність звуками клаксонів.

Одна зі старших за віком пікетувальниць, Надія, змогла поспілкуватися з капітаном, котрий вийшов до людей. І переконалася – він виконуватиме наказ без роздумів. Жінка у відчаї, бо на столичному майдані є її рідні.

Тим часом рівненська база «Беркута» перетворилася у вулик ще з недільного вечора, коли тут зібралося більше сотні людей. Студенти Наталя і Михайло прийшли сюди прямо з рівненського Євромайдану, де людей закликали мобілізуватися на Київ. Наталя сподівається, що блокування поїздки військ з периферії до столиці дасть певний ефект, а її соратник вважає, що ця акція – швидше декларативна. «Я особисто тут, бо бачу, що президент не виходить до людей на діалог – він ховається», – каже студент.

Дехто з городян вийшов на чергування після денного відпочинку, адже вже провів тут безсонну попередню ніч. Серед них – і рівнянка Наталя. Жінка розповіла, що вчора увечері зателефонувала подруга й повідомила розповсюджену через соцмережі інформацію про можливий виїзд беркутівців на Київ. Тож вона з чоловіком, не вагаючись, поспішила сюди. Вона поїхала додому вранці, коли останній автобус забрали в гараж, а увечері знову пішла на чергування. Тут разом з товаришами пильнує кожен крок служивих.

На запитання, чи впевнені люди, що їхню пильність не вдалося приспати, вони зізнаються: вчора трьома малими групами частина беркутівців вийшла зі своєї бази – щоправда, без обладунків. Нині ж, за повідомленням командира спецпризначенців Івана Котяша, у столиці перебувають двадцятеро рівненських беркутівців, котрі дісталися туди без амуніції. Через те рівняни продовжують не випускати з бази навіть шестимісні автомобілі.

Перепони на стратегічних шляхах створюють… селяни

Через Рівне, розташоване на шляху зі Львова, Тернополя, Луцька до Києва, намагалися і намагатимуться дістатися до столиці загони міліції з західних областей. Через те упродовж доби до операції «перехоплення» долучились мешканці не лише Рівненського, а й Сарненського, Костопільського та Березнівського районів, розповідає один з блокувальників, пан Петро. Розпочали з Луцького кільця під Рівним. Спецпризначенці розвернулися, поїхали на Цумань, і вирішили проїхати через село Степань. «А там їх зупинили лісовозами. Вони розвернулися й поїхали на Сарни. Там теж перекрили їм дорогу. Тільки що повідомили, що вони розвернулися і їдуть назад на Луцьк. Але є це не одна дорога, якою можна об’їхати», – пояснює Петро.

Люди завадять будь-яким спробам виїзду рівненської бази багатомісних авто з міліціонерами. Навіть патрульній машині. Громадяни перегородили дорогу сміттєвими баками. Більше години з ними спілкувався начальник міліції громадської безпеки Олег Берест. Словесна суперечка у відкриту конфронтацію не вилилась, однак машину не випустили. Люди стверджують, що патрульні нібито хочуть затримати мітингувальників, котрі прямували до будинку народного депутата-регіонала.

Як вважає координатор Рівненського Євромайдану Зураб Кантарія, акції на виїзді вдавалися, бо волинські міліціонери не бажають бити людей. «Мабуть, вони самі не дуже хотіли їхати в Київ, тому так відносно легко здавалися. Та й чавити людей, які ходять безперестанку по «зебрі», силовики не забажали». Інший координатор, Святослав Клічук, висловив сподівання, що до сутичок із місцевими правоохоронцями не дійде, адже обидві сторони – як пікетувальники, так і міліція – досі використовували лише мову переговорів.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG