Доступність посилання

ТОП новини

Народовладдя, барикади і «гарячі голови» – Львівщина сьогодні


Львів – Сьогодні чиновники Львівської ОДА зможуть потрапити на свої робочі місця за умови, якщо напишуть заяву про те, що відмовляться працювати на чинну владу. Приміщення, яке орендує обласна адміністрація у ради, забарикадоване. Тут розташувався штаб народної ради «Майдану» і центр обігріву людей.

Львів’яни продовжують цілодобове чергування біля частин внутрішніх військ, спецпризначення «Беркут», а також заблокували виїзд підрозділу судової міліції «Грифон» із території психлікарні. Два дні люди блокували міжнародну автотрасу Львів-Краковець біля міста Новояворівськ, створивши тим самим великі проблеми для перевізників. Але вдалося переконати «гарячі голови», що такий протест лише сприяє дестабілізації ситуації в області і не впливає на вирішення політичної кризи у країні.

У суботу депутати обласної та міської ради зібрались на спільне засідання і визнали Народну раду колегіальним органом, який представлятиме інтереси українського народу.

Повноваження Львівської обласної адміністрації перебрав на себе виконком Львівської облради. Очолив його голова Львівської облради Петро Колодій, а членами виконкому стали керівники профільних депутатських комісій. На позачерговій сесії обранці відкликали всі повноваження, делеговані обласній державній адміністрації, згідно із Законом «Про місцеве самоврядування в Україні».
«Ми сподіваємось, що ОДА співпрацюватиме з виконкомом. Ми звернулись до державних службовців, щоб вони підтримали створення виконавчого комітету. Якщо вони не підтримають, то ми будемо виконувати делеговані повноваження, які ми відкликали», – пояснив керівник виконкому і облради Петро Колодій.

Депутат Львівської облради з фракції ВО «Свобода» Осип Магур зауважив, що рішення депутатів обласної ради слід ще допрацьовувати на наступній сесії.

Є функції, які передані виконкому, це кадрові розпорядження, треба це переглянути
Осип Магур
«Ще не досконале рішення про створення виконкому, так якби це громада хотіла. Є функції, які передані виконкому, це кадрові розпорядження, треба це переглянути. Місцеві повноваження забирають на себе постійні комісії облради. Нам важливо було узаконити виконком», – каже депутат.

Держслужбовці розмірковують

Серед держслужбовців панують різні настрої, чимало з них підтримують народний протест, не погоджуються з політикою чинної влади, і вже нині вочевидь будуть заяви про підтримку позиції народу, а не чинної влади.

Оскільки приміщення ОДА заблоковане, управління працюють у телефонному режимі, наразі тривають переговори з обласною радою, про що інформує голова ОДА Олег Сало, який підтверджує свою вірність президентові.

Чимало мешканців області сприйняли рішення депутатів про створення виконкому як повернення народовладдя, посилення впливу місцевих органів влади. Керівник аналітичної групи «Реальна політика» Олександр Антонюк каже, що обласна рада і міська висловили позицію громади.

Нині очевидно, що обласні адміністрації не потрібні й відсутність їхньої роботи не впливає на життєдіяльність регіону
Олександр Антонюк
«Наскільки всі ці рішення є до реалізації, тут є питання. Сьогодні громада Львівщини і вся інша Україна почали розуміти, що настав час, коли слід підсилити роль місцевого самоврядування. Нині очевидно, що обласні адміністрації не потрібні й відсутність їхньої роботи не впливає на життєдіяльність регіону. Верховна Рада мала б легалізувати бажання громади і ухвалити закон про роль місцевого самоврядування», – наголосив експерт.

Мер застерігає від провокацій

Тим часом мер Львова Андрій Садовий закликав громаду не піддаватись на провокації, які у Львові намагаються реалізувати певні радикальні групи, ігнорувати заклики щодо перекриття дороги.

Жоден закон, який порушує Конституцію України і здоровий глузд, ніколи не буде діяти на території міста Львова
Андрій Садовий
«Багато хто би хотів, щоб були безлади у Львові. Ми не повинні цього допустити. У Львові є законно обрана влада, дякуючи вам. Я буду вживати всіх заходів, щоб львів’яни почували себе в безпеці. Жоден закон, який порушує Конституцію України і здоровий глузд, ніколи не буде діяти на території міста Львова», – запевнив мер Львова.

Нині певні сили хочуть показати, що протест у Львові та на Львівщині проти «режиму» перетворився у мародерство, про це говорять експерти, а тому цього не можна допустити.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG