Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровця, побитого тітушками, тепер самого звинувачують у «тероризмі»


Дніпропетровськ – Дніпропетровського юнака, побитого тітушками, тепер звинувачують у «підготовці масових заворушень» і «тероризмі». Потерпілий у стані середньої тяжкості зі складною травмою голови перебуває в лікарні. Між тим удома в нього проводять обшуки, вилучають нібито «підозрілу» літературу про Другу світову війну та УПА, а його батьків називають«фашистами». Тим часом в управлінні СБУ області підтверджують: справа про «підготовку до теракту» справді є, за нею затримано вже дві людини.

20-річний студент-історик, член ВО «Свобода» Ярослав Синиця вже більше тижня перебуває в нейрохірургічному відділенні обласної лікарні. Розповідає: у день спроби штурму облдержадміністрації, він навіть не був біля цієї будівлі. Ввечері, коли повертався додому після зустрічі з друзями, біля стадіону на нього напади близько 30 невідомих молодиків в спортивному одязі, били по голові.

«Біля стадіону… Там натовп невідомих людей. Ударив по голові. Тітушки. Близько 40-30-и, десь так. Я якраз прямував, аби сісти на маршрутку. Не вийшло. Не знаю, хто викликав швидку», – каже Ярослав.

Конфіскували Фройда, Ніцше, літературу про Другу світову війну

Батьки не відходять від лікарняного ліжка Ярослава. Практично на другий день після побиття вони дізнались: зараз їхній син не лише потерпілий, а й обвинувачений. Проти нього порушили два кримінальних провадження – за «участь у масових заворушеннях» та «підготовку теракту».

Батько юнака Дмитро Синиця розказує: після того, як Ярослав опинився в лікарні, у них удома вже провели два обшуки. Після першого нічого не знайшли, після другого – виявили в сараї вибухову речовину, яку, як припускає батько, самі й підкинули. Крім того, в чоловіка, вчителя історії, вилучили чи не всю фахову літературу, яку він збирав усе життя. Працівники, які проводили обшук, прямо питали батьків: «Так ви фашисти?», розказує Дмитро Синиця.

Я – вчитель історії і збирав бібліотеку все життя. Конфіскували Фройда, Ніцше, низку літератури, що стосується Другої світової війни
Дмитро Синиця
«Підставою для обшуку було те, що мій син нібито займається незаконною діяльністю, збирає націоналістичну літературу і є членом партії ВО «Свобода». Конфіскували всю мою літературу. Це література не сина, а моя. Я – вчитель історії і збирав бібліотеку все життя. Конфіскували Фройда, Ніцше, низку літератури, що стосується Другої світової війни. Ця тема вивчається в 10-11 класах, так само, як і тема Української повстанської армії, у незалежній Україні! Наступного дня мою дружину забрали з лікарні на другий обшук. І тоді підкинули до гаража вибухонебезпечні предмети. На даний момент мій син звинувачується в тому, що він є учасником терористичної групи», – розказує батько Ярослава.

«Екстремістськи налаштовані члени»

Окрім Ярослава Синиці, у справі про «підготовку теракту» проходять двоє керівників місцевої організації ВО «Свобода»: голова партійного осередку Кирило Дороленко наразі заарештований, голова осередку «Студенської Свободи» Віталій Роменський – під домашнім арештом. В управлінні Служби безпеки України в області стверджують: вони готували вибух на одному з об’єктів енергетичної сфери.

Співробітники СБУ викрили та припинили незаконну діяльність екстремістські налаштованих членів однієї з опозиційних партій, які планували вчинили терористичний акт
Ігор Воловик
«Співробітники СБУ викрили та припинили незаконну діяльність екстремістські налаштованих членів однієї з опозиційних партій, які планували вчинили терористичний акт на об’єкті національної енергетичної системи України. За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч.1 статті 14 та ч.2 статті 258 Кримінального кодексу України – «підготовка до терористичного акту. В ході обшуків за санкцією Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська вилучені дві толові шашки вагою в 400 грамів, дві гранати Ф-1, боєприпаси часів Другої світової війни та комп’ютерну техніку. На теперішній час затримано двох членів цієї групи, триває слідство», – сказав Радіо Свобода керівник прес-служби УСБУ в області Ігор Воловик.

Для того, щоб «надійно засадити»?

Тим часом у партії ВО «Свобода» переконані: справа проти дніпропетровських партійців сфабрикована. Радник голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока Андрій Денисенко стверджує: «справа «терористів-свободівців», яку протягом останнього тижня фабрикують спільно СБУ та міліція у Дніпропетровську – це найбільший виклик громадській думці Дніпропетровщини і просто всім вільним людям країни».

Аби надійно засадити активістів протестних акцій, тепер можна просто і невимушено підкинути їм пару тротилових шашок і ноутбук із якимись там терористичними ікс-файлами
Андрій Денисенко
«Для того, аби обійти усякі закон про амністію – у будь-якій його редакції – надійно засадити активістів протестних акцій, тепер можна просто і невимушено підкинути їм пару тротилових шашок і ноутбук із якимись там терористичними ікс-файлами», – йдеться в заяві Денисенка.

Поки ж підозрюваний в «підготовці теракту» Ярослав Синиця перебуває в клініці, під крапельницями. Лікарі не роблять прогнозів, однак зазначають, що він поступово одужує. Між тим батьки хвилюються, що прямо з лікарняного ліжка його можуть забрати до слідчого ізолятора. За статтею «підготовка теракту» йому може загрожувати до 10 років в’язниці.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG