Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські активісти – в розшуку, а мерія – в барикадах


Черкаси – У Черкасах затриманим упродовж 23-27 січня змінюють тримання під вартою на домашній арешт. Обласний Апеляційний суд пом’якшив запобіжний захід десятьом підозрюваним, а на вівторок запланована апеляція ще стосовно чотирнадцяти справ. Між тим у понеділок міліція оголосила в розшук активістів місцевого Євромайдану Максима Булатецького та Павла Карася, яких підозрюють нібито в підбурюванні мітингувальників до штурму облдержадміністрації 23 січня. Водночас у Черкаській мерії донині бояться штурму, тож барикади від нічних візитів поки не розбирають.

За повідомленням обласної прокуратури, за останні дні суди звільнили з-під варти шістнадцять підозрюваних у масових заворушеннях під час двох штурмів Черкаської облдержадміністрації 23 та 27 січня. У понеділок Апеляційний суд Черкаської області для десяти осіб змінив двомісячне тримання під вартою на домашній арешт.

За спостереженнями юриста Коаліції молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» Тетяни Кавальчук, яка перебувала у суді під час розгляду апеляцій, рішення ухвалювали так, як просив прокурор.

«Не було можливості перевірити, що було, якби прокурор не просив змінити запобіжний захист на домашній арешт. Тому що прокурор автоматично це просив по всіх апеляціях. Фактично однією і тією ж лексикою, одними і тими самими обґрунтуваннями. Без акцентування на якихось окремих характеристиках справи конкретної людини», – розповіла вона у коментарі Радіо Свобода.

За словами юриста, доказів, які могли б підтвердити чи спростувати причетність затриманих до штурмів Черкаської ОДА, суду не надавали. Зокрема відеозапис, на підставі якого встановлювали осіб, які начебто брали штурмом будівлю облдержадміністрації. Як повідомив слідчий під час одного із судових засідань, його й досі не опрацьовували, каже Кавальчук.
​Водночас у понеділок черкаська міліція оголосила в розшук активістів місцевого Євромайдану, депутата міської ради від ВО «Батьківщина» Максима Булатецького та екс-заступника міського голови Черкас Павла Карася. Їх підозрюють у захопленні державних або громадських будівель чи споруд. Мова йде про вечір 23 січня, коли мирний мітинг перетворився у перший штурм Черкаської облдержадміністрації. Тоді Булатецький та Карась нібито підбурювали активістів до активних дій.

Черкаську мерію забарикадували, бо бояться нічних візитів

Між тим вже майже тиждень забарикадована будівля Черкаської міської ради. Вхідні двері зачинені дошками, під вікнами у фойє – купа мішків із піском та меблями, а на поверхах – багато вогнегасників. Крім того, відновлені турнікети, які нова міська влада вимкнула після відставки міського голови Сергія Одарича.

За словами депутата міської ради, «батьківщинівця» Миколи Добровольського, виконувач обов’язків міського голови Віктор Білоусов ще наприкінці минулого тижня обіцяв міській Народній раді у понеділок розбарикадувати будівлю. Однак так цього і не зробив.
«Ситуація не змінилася: мішки з піском, зламані меблі. Хоча цю будівлю ніхто не штурмував, а меблі зламали, барикадуючись невідомо від кого. Коли на площі перед будівлею міської ради збиралися мітинги, стояв намет, коли щодня приходили люди, ніхто не мав наміру іти бити вікна, ламати меблі чи когось захоплювати. Чого такі міри ухвалили – ми не знаємо», – пояснює він.

Однак перший заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко заперечує наявність барикад у будівлі:

«Барикад у нас абсолютно ніяких у мерії немає. Є мішки з піском, які залишилися ще з того періоду, коли ми робили запобіжні заходи в плані того, що були несанкціоновані дії щодо будівлі облдержадміністрації. Скажіть, будь ласка, кому заважають сьогодні ці запобіжні заходи? На сьогодні ми боїмося нічних візитів, а вдень у нас вхід вільний», – запевнив він.

Щоб упевнитися в необхідності таких «запобіжних заходів», заступник мера порадив сходити «на екскурсію до зруйнованої та розтрощеної Черкаської облдержадміністрації». Натомість пообіцяв: щойно ситуація стабілізується, вхід у мерію повністю звільнять.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG