Доступність посилання

ТОП новини

Столиця Чехії відмовилася приймати Януковича


Мітинг на підтримку демократії і прав людини у Празі, фото 22 січня 2013 року
Мітинг на підтримку демократії і прав людини у Празі, фото 22 січня 2013 року
Столиця Чехії Прага відмовилася брати участь в організації візиту президента України Віктора Януковича, вирішила сьогодні мерія міста.

Як заявив мер столиці Томаш Гудечек, немає ніяких підстав, щоб Прага брала участь у зустрічі українського президента. До того ж, наголосив мер Праги, «абсурдно, щоб саме президент Янукович приземлився на летовищі, яке несе ім’я Вацлава Гавела». За його словами, якщо президент України прибуде до міста, міська влада не буде організовувати ніяких заходів, звичних у разі візитів голів держав, зокрема, не запросить Януковича на традиційне прийняття до ратуші.

Мер Праги також додав, що чеська столиця передасть як допомогу потерпілим українським демонстрантам, пораненим у сутичках Україні 500 тисяч чеських крон, що становить у перерахунку майже 215 тисяч гривень. Її передадуть до України через гуманітарну організацію «Людина у скруті». Ця організація тиждень тому сама вирішила надати таку ж суму «жертвам насильства, цілеспрямованих переслідувань під час протестів, у разі потреби також їхнім родинам» в Україні.

Із закликом узагалі скасувати візит президента Віктора Януковича до Чехії також звернулася до президента країни Мілоша Земана минулого тижня низка чеських громадських діячів, поетів, кінорежисерів, співаків, спортсменів, керівників адміністрацій міст і областей.

Президент Чехії запросив колегу з України прибути з візитом у відповідь на свій візит до України минулого року. Очікують, що Янукович прибуде до Праги у квітні і в перебігу візиту також візьме участь у міні-саміті ініціативи Європейського союзу «Східне партнерство» з участю приблизно десяти голів держав-учасниць ініціативи.

Президент Чехії Мілош Земан відвідав Україну в жовтні минулого року, напередодні листопадового саміту «Східного партнерства» в литовському Вільнюсі. Однією з тем візиту була підтримка європейської інтеграції України. Але на вільнюському саміті Україна відмовилася від планованого підписання угоди про асоціацію з ЄС, заявивши, що відкладає свої євроінтеграційні плани через ускладнені у зв’язку з цими планами відносини з Росією. Це призвело до спалаху масових протестів в Україні, що виникли як акції на підтримку євроінтеграції і тривають і досі, вже як виступи проти влади Януковича.
XS
SM
MD
LG