Доступність посилання

ТОП новини

Час перемир’я між владою і Майданом спливає. Що далі?


Київ – Лідери Майдану ще не вирішили, якими діями відповідатимуть на можливий зрив домовленостей зі владою. У міліції також запевняють, що не мають конкретного плану на випадок активізації дій мітингувальників. У понеділок, 17 лютого, спливає термін дії другого «закону про амністію». Влада обіцяє мітингувальникам закрити всі порушені проти них кримінальні справи, але лише у разі виконання умов закону, серед яких, зокрема, звільнення зайнятих раніше адміністративних будівель і вулиць.

У міліції не знають, що робитимуть 17 лютого у разі, якщо зірвуться домовленості між владою та Майданом і центральні вулиці Києва й захоплені будівлі не будуть розблоковані протестувальниками. Це випливає зі слів речниці київського управління внутрішніх справ Ольги Білик.

«Це питання буде обговорюватися, будуть шукати якийсь вихід. Ще у нас не було аналогічних ситуацій. Будуть вестися переговори, будуть розмовляти і там вже по ситуації приймати якісь рішення», – каже Білик.


Активісти поки що не планують звільняти приміщення Київської міської державної адміністрації. Про це у коментарі Радіо Свобода заявив комендант Революційної комендатури Києва Руслан Андрійко.

За його словами, такі дії можливі лише після відповідного рішення Ради ВО «Майдан». Руслан Андрійко припустив, що таке рішення можуть ухвалити протягом вихідних.
КМДА поки що не звільнятимуть – комендант
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
«Поки що ніхто нікуди не збирається. Нічого не звільняємо. Ми працюємо у звичному режимі, ми будуємо зараз спортзал, ми плануємо культурні заходи», – розповідає Андрійко.

Самооборона Майдану попереджає Генпрокуратуру

У четвер прокурор Києва Микола Бескишкий озвучив перелік вулиць і будівель столиці, які мають бути звільнені протестувальниками до 17 лютого для введення в дію січневого закону про звільнення від карної відповідальності за участь і організацію масових заворушень у Києві. За його словами, йдеться про розблокування 9 вулиць центральної частини Києва (Грушевського, Городецького, Хрещатик, Інститутська, Трьохсвятительська, Владимирський узвіз, Прорізна, Заньковецкої та майдан Незалежності) і демонтування 19 барикад, які там споруджені. Обов’язковою умовою є й звільнення будівлі КМДА, наполягав Безкишкий.

Майдан вимагав звільнення від покарання й звільнення з-під варти усіх активістів, схоплених силовиками, називаючи закон «про амністію» авторства регіонала Юрія Мірошниченка «законом про заручників».

Суди ж лише пом’якшили запобіжні заходи учасникам акцій протесту, найчастіше посадивши їх під повний чи частковий домашній арешт, при цьому багатьом із них до майбутніх судів змінили статтю звинувачення на більш тяжку: участь у «масових заворушеннях».

Відтак, Самооборона Майдану вимагає, щоб були закриті всі кримінальні справи проти її членів до 15-ї години 17 лютого. Якщо прокуратура не виконає цієї вимоги, загони перейдуть до активніших дій. Про це під Генеральною прокуратурою заявив у п’ятницю народний депутат від «Батьківщини», керівник Самооборони Майдану Андрій Парубій.

«Самооборона Майдану попереджає Генеральну прокуратуру України, що відкриття кримінальних проваджень проти Самооборони прокурорами різного рівня суперечить спробам врегулювати політичну кризу в Україні. Вимагаємо від органів прокуратури негайно закрити усі кримінальні провадження проти Самооборони. Час виконання даного попередження 15:00 17 лютого 2014 року», – оголосив Парубій.

Текст заяви Самооборони Майдану Андрій Парубій передав до Генпрокуратури. Про які активніші дії йдеться, опозиціонер не уточнив.
Самооборона Майдану вимагає закриття справ проти її активістів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00
У Генеральній прокуратурі п’ятничні вимоги пікетувальників поки не коментували. Раніше генеральний прокурор Віктор Пшонка заявляв, що в разі виконання протестувальниками умов закону про «амністію» до 17 лютого всі кримінальні справи стосовно затриманих буде закрито впродовж місяця. У п’ятницю останній із 234 протестувальників був звільнений із-під варти. Про це повідомив Штаб національного спротиву.

Поки що всіх затриманих відпускають під двомісячний домашній арешт, кримінальні справи проти них не закривають. Депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв заявляє, що рішення Ради Майдану щодо кроків у відповідь після звільнення всіх протестувальників оголосять після того, як звірять прізвища звільнених осіб із даними їхніх адвокатів.

Мітингувальники готові частково відновити рух вулицею Грушевського

На звільнення відреагувала Рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан», яка заявляє, що мітингувальники готові частково відновити рух вулицею Грушевського. Заяву оприлюднили активісти Андрій Дзиндзя і Зорян Шкіряк.

«Сьогодні був звільнений останній із активістів Дмитро Полтавець, тому, враховуючи виконання владою вимог Майдану щодо звільнення заручників, Рада ВО «Майдан» вважає можливим виконати вимоги закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», що дозволить уникнути силового сценарію подій», – мовиться у заяві.

Утім, за словами Андрія Дзиндзі, це не означає, що звільняються зайняті приміщення і зносяться барикади. Він також наголошує, що мітингувальники залишаться контролювати вулицю.

«Там буде Автомайдан. Звільняти повністю ми її не будемо. Потрібно буде зробити дорогу для проїзду автотранспорту. Думаю, що по одній смузі», – уточнює Дзиндзя.

Тим часом лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош заявляє про готовність його організації посприяти розблокуванню вулиці Грушевського після того, як влада закриє кримінальні справи проти затриманих раніше учасників масових акцій протесту. Про це йдеться у заяві Яроша, оприлюдненій на його сторінці у «Фейсбуці».

Вимагаємо негайного закриття усіх кримінальних справ проти наших побратимів
Дмитро Ярош
«Правий сектор» заявляє про готовність сприяти відновленню транспортного сполучення по вулиці Грушевського. Також вимагаємо негайного закриття усіх кримінальних справ проти наших побратимів. У випадку невиконання цієї вимоги у найкоротший термін залишаємо за собою право діяти на власний розсуд», – зазначає Ярош.


Ситуація залишається неоднозначною, відновиться силове протистояння чи ні залежить від того, наскільки чесно влада виконуватиме домовленості з Майданом, зазначає депутат від «Батьківщини» Леся Оробець.

«Прогнозувати ситуацію ніхто не візьметься. Загальна домовленість була така: вони звільняють усіх заручників, бодай під домашній арешт, і тільки тоді ми розблоковуємо Грушевського і будинок КМДА. І після того вони закривають усі кримінальні справи. Тому ми оголосили саме таке рішення. Чи буде виконана ця домовленість, від цього дуже сильно залежить градус температури на вулиці, довіра до переговорних сторін і загалом здатність мирно вийти з цієї ситуації», – зауважує Оробець.

Тим часом на вулиці Інститутській, навпроти Жовтневого палацу, мітингувальники частково розібрали барикаду зі снігу. Перед розібраною барикадою зводять нову з мішків із піском та будівельним сміттям. Раніше комендант Євромайдану, народний депутат Степан Кубів повідомляв, що практично кожну сніжну барикаду буде замінено.

У неділю, 16 лютого, о 12:00 на Майдані відбудеться Народне віче. Там обговорять питання «мирного наступу задля виконання вимог людей», повідомила прес-служба «Батьківщини».

У четвер лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявляв, що якщо Верховна Рада не вирішить конфлікту в країні, то це зробить вулиця.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG