Доступність посилання

ТОП новини

Активістці луцького Євромайдану «шиють» справу


Майя Москвич, активістка Євромайдану в Луцьку
Майя Москвич, активістка Євромайдану в Луцьку
Луцьк – Активістку луцького Євромайдану Майю Москвич звинувачують у пропаганді культу насильства через участь в акції, під час якої перед офісами установ, що належать представникам Партії регіонів, вилили зафарбовану в червоний колір воду. Дівчина вже була заарештована за ходу з перевернутими портретами людини схожої на президента Януковича. Тепер суд обиратиме для Майї Москвич запобіжний захід у кримінальній справі порушеній за заявою керівництва «Імексбанку».

Акція під назвою «Бізнес на крові» була символічною. Під двері офісів банків «Надра», «Форум», «ПУМБ», «Брокбізнесбанк», «Імексбанк» та кількох підприємств активісти вилили зафарбовану в червоний колір воду. Вилиті відра й написи на наклейках і плакатах «Купуючи тут, ти фінансуєш Партію регіонів!». Через цю акцію керівництво «Імексбанку» та піцерії «Соло», власником приміщення якої є нинішній голова Волинської облдержадміністрації Олександр Башкаленко, подали заяви до міліції.
​Однак коли підприємці з піцерії, котрі не є регіоналами, дізналися, що цей документ може спричинити ув’язнення активістки терміном до чотирьох років, заяву забрали, мовляв, неадекватна ціна. Натомість «Імексбанк» вимагає сатисфакції. Міліція відкрила справу. Правоохоронці вважають, що «радикально налаштована група осіб, діючи у власних цілях, пропагує культ насильства, розпалює ворожнечу на ґрунті політичних вподобань».

Прокурор: «Це – не дитячі пустощі»

Обвинувачення підтримав прокурор Віталій Приймачок, який не вважає «криваву екскурсію» безневинною. Це – не дитячі пустощі, заявив правоохоронець на брифінгу, скликаному одразу ж після відкриття провадження.

Цими діями було порушено громадський порядок, пошкоджено інтер’єр будівель, біля яких проводилися ці акції
Віталій Приймачок
«Ці дії містять ознаки кримінального правопорушення. Цими діями було порушено громадський порядок, пошкоджено інтер’єр будівель, біля яких проводилися ці акції, було припинено на деякий час нормальну діяльність цих установ. Під час вчинення даних дій лунали заклики до непокори присутнім працівникам міліції. Відтак цим діям буде надана відповідна юридична оцінка», – наголосив прокурор.

Сама Майя Москвич не вважає свою участь в акціях протизаконною.
Те, що сьогодні почали відкривати по будь-яких акціях кримінальні справи, – трохи смішно, по-дурному й абсурдно
Майя Москвич
«Йдеться про акції як вияв громадянської позиції стосовно якоїсь справи. Це питання економічного бойкоту сили, яка, по суті, має стосунок до того, що відбувається в країні. А те, що сьогодні почали відкривати по будь-яких акціях кримінальні справи, – трохи смішно, по-дурному й абсурдно», – каже активістка.

10 лютого, під час допиту Майї Москвич як свідка, їй вручили повідомлення про підозру у вчиненні кримінального злочину за статтею «хуліганство». Це сталося близько одинадцятої години дня, а в четвертій вечора мав розпочатися суд. Дівчина каже, що ні вона, ні адвокат не встигли ретельно ознайомитися з матеріалами, адже папка була громіздкою. Однак підозрювана разом з адвокатом прийшли до суду. Там не виявилося представників обвинувачення – слідчого міліції та прокурора.

Коли Майя Москвич детальніше ознайомилася зі звинуваченнями – зрозуміла, що їй приписують чимало інших справ, до яких вона не має жодного стосунку. Її соратник, депутат Волиньради Ігор Гузь, називає такі дії правоохоронців «другою хвилею репресій». Адже Майя Москвич уже носила на руці електронний браслет, а сам Гузь та ще кілька євромайданівців отримали обмеження в пересуванні та домашній арешт у справі перевернутих портретів президента, які євромайданівці винесли з обласної ради. Нині ж справи проти активістів майдану повідкривали «за праведне і грішне», каже Ігор Гузь.

За кожну акцію – по справі

Зокрема, відкриті: справа щодо начебто погроз матері волинської депутатки Надії Григоли, справа щодо організації 35-ї сотні Самооборони майдану «Волинська січ», яка діє у Києві, кримінальне провадження щодо створення Волинської самооборони; «справа малюнків», які були поширені в Луцьку (з портретом, начебто схожим на президента України, з червоною цяткою на лобі), а також за фактом появи з мостів Луцька висячого манекену з жилеткою Партії регіонів.

Можливо, ще є якісь кримінальні провадження, які ще просто не афішуються
Ігор Гузь
«Можливо, ще є якісь кримінальні провадження, які ще просто не афішуються», – зауважує волинський депутат.

А ще до міліції по черзі ходять волинські автомайданівці, які розхитали машину ДАІ, і таким чином змусили міліціонерів порвати списки з номерами їхніх машин під час одного з волинських віче. Одній із допитаних активісток Євромайдану на вимогу адвоката викликали «швидку», однак згодом продовжили допит.

Учора на Театральному майдані Луцька відбулося народне віче під гаслом «Зупинимо політичні репресії!», яке завершилося ходою на підтримку переслідуваних.

Майя Москвич повідомила Радіо Свобода, що прокуратура вимагає два місяці домашнього арешту з носінням навігаційного браслету, заборонити відвідувати мітинги та демонстрації, а також залишати Луцьк без дозволу слідчого, спілкуватися із цілою низкою майданівців. Прокурори домагаються, щоб Майя Москвич щодня приходила до головного слідчого управління МВС у Волинській області Василя Корця для засвідчення своєї присутності в Луцьку. Якою є перспектива судового розгляду щодо обрання запобіжного заходу – багато в чому залежить від розвитку подій саме цього дня, 17 лютого. Адже суд призначений на 17-у годину.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG