Доступність посилання

ТОП новини

Чехія готова надати допомогу українським утікачам в разі ескалації насилля – чеський політик


Президент Янукович провалився у своїй ролі лідера
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Президент Янукович провалився у своїй ролі лідера

Прага – Чеська Республіка опрацьовує спеціальні програми допомоги Україні, зокрема, пораненим, родинам потерпілих, утікачам в разі, якщо українська влада застосує насилля над мирними демонстрантами. Можуть бути і санкції проти осіб, які безпосередньо брали участь у репресіях.Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек.

– Чи володіє Чеська Республіка вже розробленими програмами допомоги українським біженцям в разі розгортання кризової ситуації, насилля в країні?

Ми будемо намагатись допомогти тим, хто в разі потреби до нас дістанеться. На жаль, ми не можемо цього виключити
Любомір Заоралек
– Так, у нас разом з Міністерством внутрішніх справ опрацьована програма, яка передбачає можливості прийому поранених чи допомоги тим, хто цього потребує, ми зможемо їх прийняти. Друга програма стосується прийому разі потреби біженців та емігрантів з України. Вже зараз Міністерство внутрішніх справ разом з нами працює над програмами, які допоможуть, в разі потреби, справитись з напливом біженців. Ми не є безпосереднім сусідом України, як наприклад, Польща, але все ж вважаємо, що і Чеська Республіка в разі ескалації подій має бути готова. Ми будемо намагатись допомогти тим, хто в разі потреби до нас дістанеться. На жаль, ми не можемо цього виключити.
– Історія, європейська зокрема, знає багато випадків, коли п державні лідери зрікались своїх посад заради того, щоб не допустити кровопролиття. Не здається вам, що в даному контексті відставка президента була б виходом із ситуації, моральним вчинком насамперед?

Янукович провалився у своїй ролі лідера, найвищого представника держави, завданням якого є відстежувати, пояснювати, налагоджувати діалог в таких тяжких ситуаціях
Любомір Заоралек
– Так, я теж думаю, що президент Янукович провалився у своїй ролі лідера, найвищого представника держави, завданням якого є відстежувати, пояснювати, налагоджувати діалог в таких тяжких ситуаціях, якою є ця. Над його майбутнім я бачу знак запитання. Тоді, коли він викликав таку реакцію, відмовившись підписувати Договір про асоціацію, він не зумів свою позицію захистити. Це все кроки, які викликають відносно сильно недовіру як до майбутнього представника країни.

З іншого боку він все ще є тим представником – обраним лідером держави і все залежить від того, що він зробить ближчими днями, годинами і тижнями. Що стосується відомих в історії відставок, то їх не можна узагальнювати, кожна з них є специфічною. Я вірю, що знайдеться шлях вирішення української кризи, але я не знаю, хто буде тим, хто знайде цей шлях. Ситуація в України складна тим,що там якби не було багато рішень. В Україні не тільки провалюється політична еліта, але й вщент розбита опозиція. Тяжко серед неї знайти того, хто б став альтернативою. Все разом робить ситуацію в Україні дуже складною, в певних фазах розвитку підвели дві сторони політики. «Помаранчева революція» в Україні сформувала представників країни – пана Ющенка чи пані Тимошенко, але і ця група людей зрадила в політичному керівництві країною.

– Що ви думаєте з приводу Олімпіади в Сочі: чи мала б українська збірна якось відгукнутись на кровопролиття в Києві, чи мав би оргкомітет Олімпіади відреагувати на останні трагічні події в Україні?

– Думаю, що спортсмени не живуть у вакуумі. Гадаю, вони будуть висловлюватись, якось реагувати на події, це цілком природно. На мою думку, це ненормально, якщо вони будуть вдавати, що спортсменам, спорту все байдуже, що десь гинуть десятки людей і є сотні поранених. Я не дуже вірю в цілковиту неполітичність спорту, що спорт – це світ сам у собі й його нічого не стосується. Гадаю, що і спортсмени на Олімпіаді усвідомлюють, що діється і проявлять до подій своє ставлення. Це не може ніхто заборонити.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG