Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії відстоює право приймати у Празі Карімова і Януковича


Чеський президент Мілош Земан (ліворуч) та український президент Віктор Янукович, Київ, 21 жовтня 2013 року
Чеський президент Мілош Земан (ліворуч) та український президент Віктор Янукович, Київ, 21 жовтня 2013 року
Чеський президент Мілош Земан відстоює своє право на виявлення гостинності узбецькому президентові Ісламу Карімову, якого чеський глава запросив для офіційного візиту до Праги вже на 20–22 лютого. Так само днями президент Земан відмовив у звернені кількох сотень відомих громадян Чехії, котрі закликали його скасувати візит до Чехії українського президента Віктора Януковича. Чеська громадськість, правозахисники, чимало політичних партій вважають ганебними для Чехії подібні візити на її терени авторитарних лідерів на зразок Карімова і Януковича, котрі допустили у себе вдома криваві розправи над мирними протестами своїх громадян.

Президент Чехії Мілош Земан не витратив і дня, щоб оприлюднити чітку відповідь на відкритий лист понад 30 правозахисних і громадських організацій, які звернулися до нього з проханням скасувати візит авторитарного лідера Узбекистану, президента Іслама Карімова. У відповіді президента Чехії, розміщеній на його сайті 12 лютого, поряд із відкритим листом правозахисників, ці організації звинувачуються у «дезінформації» та «лицемірстві» зі своїм закликом про скасування візиту Карімова.

Ендрю Строулайн із організації Human Rights Watch, котра є одним із підписантів цього листа, заявив Радіо Свобода про своє здивування такою «швидкістю і озлобленістю» відповіді Земана.

«Це було дуже швидко, бо ми ж давали йому для цього певний кредит довіри, але зміст відповіді виявився дуже невтішним. Його негативна реакція демонструє дивну нестачу розуміння всієї ситуації та всього, що відбувалося довкола Узбекистану впродовж багатьох років», – наголосив правозахисник.

Офіційно оточення Земана мотивує візити Іслама Карімова наступного тижня до Праги ввічливою відповіддю на відвідини Ташкента у 2004 році попередником нинішнього господаря чеського Граду Вацлавом Клаусом. Але правозахисники нагадали президентові Земану, що через рік після відвідин Клауса, у 2005 році, сили безпеки Узбекистану влаштували різню сотень демонстрантів в Андижані. Ця трагедія призвела тоді до санкцій щодо режиму Карімова з боку ЄС і лише у 2011 та 2013 роках Брюссель, як виняток, дозволив короткі візити Карімова до Європи з метою убезпечення перебігу операцій НАТО в Афганістані.

Радник Мілоша Земана Гинек Кмонічек відхиляє будь-яку моральну відповідальність президента щодо цього візиту у зв’язку з нібито необхідністю дотримання зобов’язання 10-річної давності.

Земан очікує не лише Януковича, а й також керівника Туркменистану

Узбецькі активісти, які мешкають у Європі, занепокоєні такими відвідинами президентом Карімовим Чехії. Один зі в’язнів сумління з Узбекистану Мутабар Таджибаєва, яка вирвалася із карімовських в’язниць і отримала політичний притулок у Франції, сказала Радіо Свобода, що багато узбеків планують приїхати з низки країн до Праги, щоб заперечити чехам, котрі виявляють гостинність Карімову.

«Після кривавих подій в Андижані, коли Європейський союз домігся санкцій, Чехія була серед країн, котрі це підтримали. І в Чехії добре знають, що Узбекистан не виконав жодної з вимог, висунутих цими санкціями. І той факт, що тепер вони бачать в Узбекистані партнера, дуже дивний», – зазначила Мутабар Таджибаєва.

Відомо, що перед цим Земан так само відмовив на прохання у зверненні кількох сотень чеських правозахисників, інтелектуалів, політиків, скасувати візити до Чехії у квітні цього року президента України Віктора Януковича. Про небажання бачити президента України на теренах Праги заявила мерія столиці, цілі політичні партії у парламенті Чехії. Але президент Земан виявився незворушним. Він також сам запросив до своєї країни з візитом президента Туркменистану Ґурбанґули Бердімухамедова.

Чеські експерти зауважують, що суперечливий перелік гостей президента Мілоша Земана, ймовірно, не розчарує тих чехів, котрі підтримують його зусилля в отриманні економічних переваг у пострадянських країнах, незважаючи на політичні ситуації там і проблеми режимів цих країн у царині прав людини та громадянських свобод.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG