Доступність посилання

ТОП новини

«План Маршалла» для України: є кошти і плани – потрібні виконавці


Київ – Голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов заявив, що для стабілізації економіки Україна потребує близько 35 мільярдів доларів протягом 2014-2015 років. За словами Турчинова, головне завдання українського парламенту – створення коаліційного уряду, «якому довірятиме український народ», і проведення нагальних економічних реформ. Підтримати ці реформи готовий Євросоюз. Про це заявили у Брюсселі члени моніторингової місії Європарламенту в Україні Патрік Кокс та Александр Квасневський, закликавши країни-члени ЄС підтримати Україну.

Але ні українські, ні європейські політики наразі не деталізують новітній «план Маршалла» для України. Свою програму порятунку і розвитку української економіки пропонують незалежні фахівці.

Кошти і кадри для проведення реформ і розвитку економіки – це два головних компоненти цілковитого реформування української економіки. Спираючись на попередні заяви Європейського союзу та США, голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов висловив сподівання, що після формування нового уряду і нової вертикалі влади необхідні кредити та інші види допомоги нададуть США, ЄС та Міжнародний валютний фонд.

Тим часом, директор програм Інституту політичної освіти Олександр Солонтай вважає, що Україні вистачить внутрішніх резервів для проведення реформ, головне – зробити прозорою систему розподілу бюджетних грошей. Варто лише побачити фотографії і відеосюжети з розкішних маєтків (резиденцій) Віктора Януковича і Віктора Пшонки, як питання, куди зникли численні кредити, позики і бюджетні кошти, зникає, зазначив експерт.

Україна не бідна країна, кошти, які в ній обертаються, цілком достатні для того, щоб запустити економічний розвиток
Олександр Солонтай
«У країні з грошима все нормально, проблема з їхнім використанням. Насправді, Україна не бідна країна, кошти, які в ній обертаються, цілком достатні для того, щоб запустити економічний розвиток. І зробити все це можна знизу, децентралізувати і повністю відкрити бюджетну систему. Якщо ми матимемо зміни до законодавства, які дозволятимуть усім людям бачити просування кожної копієчки, сплаченої у вигляді податків, за яку ціну і що куплено (наприклад, у комунальному господарстві), якщо вся ця система буде прозорою і доступною для контролю знизу, у такому разі ми зможемо здійснити суспільний контроль. Це дозволить припинити нинішній дерибан», – пояснив Солонтай у розмові з Радіо Свобода.

З ним згоден політолог, викладач Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв. У розмові з Радіо Свобода він зауважив, що жодна з програм економічного розвитку в Україні не спрацює, доки оновлена система правозахисту і правосуддя не знищить корупційні схеми, якими просякнуте державне управління.

Найкращий «план Маршалла» для України – це повернути у чиновників й олігархів все те, що вони накрали в України
Ігор Лосєв
«Найкращий «план Маршалла» для України – це повернути у чиновників і олігархів усе те, що вони накрали в України. Зверніть увагу: ми постійно беремо у західних партнерів, у росіян позики, які у нас елементарно розкрадають. Скільки ж можна брати?! І який сенс брати позики, якщо їх все одно крадуть? За 20 років розікрали країну, десятки мільярдів доларів вивели в офшори за кордон. То чому українська нація не має повернути собі те, що у неї було вкрадено?» – додав Лосєв.

Освіта має слугувати модернізації країни – експерти

Успішне здійснення програми економічних реформ, створення конкурентоспроможної економічної системи неможливе без реформи освіти, вважає політолог, публіцист Олена Лазоренко. Тим більше, що, за її словами. якраз у Євросоюзі є необхідні для цього досвід, фонди і програми.

«Найперше у «плані Маршалла» – це допомога в освіті дорослих і запровадження цієї системи у нашій країні. Тому що модернізація усіх сфер життя, всієї економіки потребує насамперед освічених, по-сучасному освічених кадрів. За які ресурси це можна зробити? У Євросоюзі, наприклад, існує така програма чи то фонд, як «Грюндвіг». Його можливо поширити і на Україну», – повідомила Лазоренко, зазначивши, що програма готує управлінські кадри і фахівців із політичних проблем.

Які кроки українці мають здійснити, щоб країна уникнула дефолту? Які галузі економіки насамперед повинні бути модернізовані у рамках сучасного «плану Маршалла» в Україні? Свою відповідь на це запитання Радіо Свобода дав голова незалежного аналітичного центру «Комітет економістів України» Андрій Новак.

Перше, що треба – інший державний бюджет, інші параметри для роботи Національного банку
Андрій Новак
«Перше, що треба оперативно зробити, – це прийняти абсолютно інший державний бюджет на поточний 2014 рік. Друге – прийняти зовсім інші параметри для роботи Національного банку України. Я б навіть рекомендував ухвалити Монетарний кодекс, який би був рамковим для діяльності НБУ з конкретними економічними параметрами, які Нацбанк повинен виконувати. Нам треба терміново ухвалити новий Податковий кодекс, інший Бюджетний кодекс, в яких, серед іншого, врахувати потребу нової пенсійної реформи. Без цих кроків ми не зможемо очікувати на зміну економічної системи і на зміну економічних результатів».

За словами Новака, подолання корупції і реформи на всіх напрямках, включно з освітнім, потребують уваги як урядовців і фахівців, так і всієї української спільноти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG