Доступність посилання

ТОП новини

Зміна громадянства та оборона Леніна – реакція донеччан на революцію


Донецьк – У Донецьку вістку про те, що в країні почались і тривають революційні зміни, сприйняли неоднозначно. З одного боку, Віктор Янукович розчарував свій електорат, з іншого – порядок речей, який вибудовувався у свідомості людей роками, вмить розвалився.

Останніми днями громадська активність у Донецьку зросла більше, ніж за всі місяці політичної кризи. Причому зараз серед донеччан більше тих, хто захищає не Віктора Януковича, а пам’ятник Леніну, який перебуває під цілодобовою охороною добровольців. Щодо екс-президента, то його вважають зрадником навіть тут.

Донеччанин Віталій розповів Радіо Свобода, чому вважає Януковича зрадником.

«Він просто зрадив всю країну, а особливо Схід, який віддавав за нього голос. Там загинули через нього діти військові, і так само люди. Він не зробив нічого! Федералізація буде, і будемо тут ініціювати!» – каже він.

«Якщо зараз будуть вибори – голосувати немає за кого!»

Незважаючи на те, що обласна влада відмежувалася від закликів федералізації, деяку частину донеччан наразі приваблює саме такий сценарій. Мешканець міста Павло говорить, що через останні події вже найближчим часом змінить громадянство.

«Я не визнаю путчистів владою, не визнаю регіоналів, які «лягли» під путчистів, владою. Я буду отримувати російське громадянство, і у себе на батьківщині, тут в Донецьку, доводити, що Донецьк – це Росія. Віктор Янукович – хто це такий? Я не знаю, не чув. В Україні немає влади – це терористи, владою я їх не визнаю. І ми готові боротися і з владою «регіонів», і з Народними радами. Наш приклад – це Севастополь», – стверджує він.

Активність проявляють і місцеві пенсіонери – дає про себе чути стародавній міф про бандерівців, які зазіхатимуть на місцеву територію. Саме бандерівціями називає нову владу пенсіонерка Зоя Іванівна, зауважуючи, що її жахають останні події.

«Що ми думаємо про події? Ми нажахані! Після війни я вчилась у Чернівцях, в університеті. І там війна йшла з бандерівцями до 53-го року, а зараз вони прийшли до влади. Я не кажу, що за Януковича – і ніколи за нього не була. А взагалі зараз, якщо вибори будуть, голосувати нам немає за кого!» – зазначає вона.

Після Януковича в головах лишився вакуум

Натомість учасники місцевого Євромайдану перемогою втішені і вже готують пропозиції щодо якісних змін у регіоні та антикорупційні ідеї. Валити Леніна тут не збираються, хоч і зауважують, що ідеологічну порожнечу, яка охопила донеччан, треба заповнити чимось якісно новим.

«Якщо брати події останніх двох днів, то я уявляю, який безлад панує в головах та свідомості жителів Донбасу, які 15 років вірили у Віктора Федоровича Януковича, підтримували його – і в один момент все завалилось. Люди загубили зовнішні орієнтири. В головах людей реально утворився вакуум. Дуже важливо, щоб цей вакуум був заповнений правильними посилами, а не знову пропагандою органів державної влади і місцевого самоврядування», – розповідає громадський діяч, голова Донецької обласної організації Комітету виборців України Сергій Ткаченко.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький вже визнав легітимним органом державної влади Верховну Раду, але у відставку подавати не збирається, і вже пообіцяв працювати над зниженням соціально-політичної напруги в регіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG