Доступність посилання

ТОП новини

Польща готова позичити Україні гроші, але з умовою


Варшава – Тема української революції не сходить з уст польських політиків. У Варшаві говорять про те, як саме Польща може допомогти оновленій Україні. Лунають заяви про готовність підтримати українців не тільки досвідом, а й грішми. Проте, польська влада застерігає, що не даватиме новій українській владі позик, якщо та не викорінюватиме корупцію.

Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі пояснює, чому його держава зацікавлена у наданні фінансової допомоги Україні. За його словами, ситуація в Україні безпосередньо вливає на стабільність Польщі, а також цілого регіону. Проте, наголошує Туск, поляки не спроможні стати головним джерелом дотацій для України. Варшава не має 35 мільярдів злотих, каже Туск, які могла б позичити українцям. Натомість вона могла б позичити Україні кілька мільярдів злотих із резервів Національного банку Польщі. Утім, поляки готові виручити українців за умови дотримання кількох вимог. Передусім, каже Туск, мусить виникнути стабільний український уряд. По-друге, твердить він, Київ не отримає грошей просто так – для рятування економіки, а лише на чітко окреслені цілі.На думку Туска, тепер найголовніше, щоб Україна належно підготувалася до отримання фінансової допомоги.

«Не може бути так, що ми будемо організовувати для України велику фінансову допомогу, а в Україні надалі ці гроші марнуватимуться, наприклад, корумпованим урядом або олігархами», – зазначив Туск.

За словами Дональда Туска, поляки поділяють цінності тих сил, які прийшли в Україні до влади. Чи можна бути спокійним за майбутнє України? На думку польського прем’єра, поки що ні. Туск говорить, що потрібно допомагати Україні, та бути дуже обережним у формулюванні надто оптимістичних прогнозів.

Польський досвід допоможе?

У свою чергу польський президент Броніслав Коморовський говорить про польський досвід, яким поляки готові поділится з Україною. Ключем до польського економічного успіху, твердить Коморовський, була реформа системи самоврядування.

«Реформа самоврядування – це необхідна умова успіху України. А щоб до цього дійшло, Україні потрібно передати знання про позитивні наслідки самоврядної реформи у Польщі, треба щоб було розуміння необхідних змін у державі, яку потрібно передати громадянам, а не тільки владі», – наголошує Коморовський.

Про необхідність значної фінасової допомоги Україні говорить й польська опозиція. Як заявив Ярослав Качинський, 20 мільярдів євро, які ЄС начебто готовий надати Україні – це занадто мало. За словами Качинського, потрібно провести саміт європейських лідерів з метою обговорення питання значної фінансової допомоги Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG