Доступність посилання

ТОП новини

Путін з’ясував, що має з Обамою розбіжності щодо України


(архівне фото)
(архівне фото)
У перебігу телефонної розмови президентів США і Росії Барака Обами і Володимира Путіна «з’ясувалися розбіжності в підходах і оцінках причин виникнення нинішньої кризи і поточного стану справ», повідомив Кремль о пів на четверту ранку в п’ятницю за московським часом.

За цим повідомленням, Путін далі вважає, що «нинішнє українське керівництво, яке прийшло до влади внаслідок антиконституційного перевороту і не має загальнонаціонального мандату, накидає східним і південно-східним регіонам і Кримові абсолютно нелегітимні рішення».

«Росія не може ігнорувати звернені до неї в цьому зв’язку заклики про допомогу і діє адекватно, в повній відповідності з нормами міжнародного права», – твердив Путін Обамі.

А російсько-американські відносини «не мають приноситися в жертву розбіжностям із окремих, хай і дуже значних, міжнародних проблем», сказав президент Росії, проти низки представників якої США наклали в четвер нові санкції через дії Кремля щодо України.

Обама говорив Путіну зовсім інше

Тим часом у США Білий дім, зі свого боку, повідомив, що Обама в перебігу цієї розмови наголосив Путіну: дії Росії порушують суверенітет і територіальну цілісність України, і це привело США до низки кроків у відповідь у координації з європейськими партнерами.

Іще є можливість вирішити становище дипломатичним шляхом, із урахуванням інтересів Росії, народу України і міжнародної спільноти, сказав Обама.

Цей шлях передбачає, що уряди України і Росії проводять прямі переговори за сприяння міжнародної спільноти, міжнародні спостерігачі забезпечать дотримання прав усіх українців, у тому числі й росіян за національністю, російські війська повертаються на свої бази, а міжнародна спільнота далі разом допомагає українському народові напередодні травневих виборів, зазначив американський президент російському.

В обох повідомленнях ідеться про те, що державний секретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров продовжать переговори наступними днями. Керрі також продовжить переговори і з урядом України та міжнародними партнерами, щоб наблизити ці цілі, додали у Вашингтоні.

Це була вже друга розмова двох президентів через становище в Україні за останні шість днів. За повідомленнями, цього разу вона протривала близько години.

Росія не хоче говорити з владою України

Керрі і Лавров востаннє зустрічалися в четвер, після чого держсекретар наголосив, що «Крим – це частина України, Крим – це Україна». США підтримують територіальну цілісність України, і будь-яке рішення стосовно будь-якої частини України можна ухвалювати тільки з участю її уряду, заявив він.

«У міжнародній спільноті немає місця такій агресії, таким крокам, які ми бачили у Криму в Україні останніми днями», – додав Керрі. За його словами, США мають за краще повернення до нормального стану, за якого будуть дотримані права народу України і територіальна цілісність і суверенітет української держави.

Керрі також зауважив, що Росія наразі відкидає можливість прямих переговорів Москви з Києвом.

Світ починає потроху карати Росію за Україну

Раніше в четвер Сполучені Штати запровадили візові обмеження проти причетних до дестабілізації України посадовців та інших осіб.

А президент Барак Обама своїм указом дав право й на ширші санкції проти таких осіб, і фізичних, і юридичних, обсяг яких можна змінювати залежно від подальших дій Росії щодо України.

Також Європейський союз вирішив цього дня зупинити переговори з Росією про пом’якшення візового режиму і про новий договір про співпрацю через її дії в Україні.

ЄС також попередив, що розгляне й замороження активів і візові обмеження проти російських посадовців, якщо Росія не почне переговорів із владою України «протягом наступних кількох днів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG