Доступність посилання

ТОП новини

Обстріл, рейдери і Самооборона – боротьба за автомобілі Януковича


Сотня Самооборони, обстріл, рейдери – боротьба за автомобілі Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00
22 лютого на складі в селищі Гостомель, що за 40 кілометрів від Києва активісти Майдану знайшли 13 елітних автомобілів. Серед них ті, що належали до автопарку молодшого сина Віктора Януковича і авто з кортежу самого колишнього президента. Загальна вартість обраховується мільйонами гривень. Втім, невдовзі частина автомобілів зникла. Помітили два з них випадково в одному з гаражних кооперативів Києва. В ту ж ніч активістів, які хотіли передати машини міліції, обстріляли невідомі. Загиблих немає, хоча стріляли як гумовими, так і бойовими кулями.

Події розгортались 25 лютого в Солом’янському районі Києва на вулиці Народного Ополчення, 17, коли Януковича в Києві вже не було, а владу на себе перебрала недавня опозиція. Активістів Майдану, які патрулювали район тієї ночі, повідомили про розкішні автомобілі, які привезли і покинули без нагляду. Коли чоловіки прибули на місце, то побачили «Мерседес» S-класу та броньований мікроавтобус «Шевроле Експлорер». «Мерседес» був відкритий і з розбитим склом, поряд – нікого. Майданівці вирішили не залишати знахідку без нагляду і викликали міліцію. Втім, замість людей в погонах на місце прибули більш як півдесятка озброєних чоловіків, які без попередження відкрили вогонь по активістах.

«В мене стріляли тільки гумовими кулями. Бо якби влучили іншими, то я б вже тут нічого не розказував. Потім, коли ми повернулися на це місце з ліхтариками, то знайшли три бойові кулі. Одна ціла, мабуть, через осічку, і дві відстрілені гільзи цього ж калібру. Я вважаю, що нам просто пощастило, бо люди стріляли, не знаю наскільки прицільно, але тікав я щодуху», – розповів очевидець події Віктор Єрмоленко.

Машини Януковичів знайшли в селі за 40 кілометрів від Києва

Трьома днями раніше в гаражі селища Гостомель, що за 40 кілометрів від Києва знайшли 13 іномарок преміям-класу. Були там і «Шевроле Експлорер», що пізніше став причиною стрілянини і чорний «Мерседес» S63. Першими на місце прибули бійці Самооборони. Більшість знайденого автопарку – власність молодшого сина президента Віктора Вікторовича Януковича, інші – машини з кортежу батька. Колекція, м’яко кажучи, не бідна: шість «Мерседесів» (частина з них броньовані), «Бентлі», «Рендж Ровер». Хоча все це дрібниці в порівнянні зі справжньою перлиною «стайні» Януковича молодшого. Йдеться про ексклюзивний позашляховик «Найт» – справжню броньовану фортецю на колесах. Таких в у світі всього 100 штук, а коштує джип майже три мільйони гривень. Аби запобігти мародерству, активісти вирішили перевезти знахідку в безпечніше місце.

«Були неодноразові спроби штурму цих гаражів, – згадує активіст Арут Папоян. – Приїжджали люди зі зброєю, щоб забрати ці машини, але ми їх не віддали. А наступного дня ми ухвалили рішення відвезти машини в «Межигір’я», щоб убезпечити в першу чергу людей, які їх охороняли».

Перевезенням знайдених машин займалась Самооборона

Однак, до «Межигір’я» доїхали не всі автомобілі. Самооборонівцям, які забезпечують правопорядок в маєтку колишнього президента, передали лише сім машин, включно з двома найдорожчими броньовиками (другий – International).

«Щодо інших автомобілів у мене немає інформації. Можливо, вони ще в Гостомелі і їх ще не перегнали. Їх, скоріш за все, просто не встигли ще описати і передати ті люди, які цим займаються. Ви ж бачите, що в країні відбувається, їм зараз не до цього. Де ще 6 автомобілів, я не знаю, те що нам передали, ми охороняємо», – повідомив комендант «Межигір’я» Олег Котенко.

В той же ж час, «гостомельські» авто очевидці почали фіксувати у різних районах міста. За кермом зазвичай були люди у військовій формі. Новенький «Бентлі» та «Рейндж Ровер», до прикладу, бачили просто на паркувальному майданчику за адресою Солом’янська, 3. Щойно журналісти Радіо Свобода прибули на місце, щоб зняти машини, з будівлі вибігли двоє в бронежилетах і з гумовими кийками. Пояснили, що тут машини на зберіганні в «Антикорупційному комітеті», а доправили їх сюди бійці «11-ї сотні».

– Всі автомобілі з Гостомеля забрала «11-а сотня», ­­– вирішив уточнити автор цих рядків.

– Ні, не всі, лише цей «Бентлі». А «Рейндж Ровер» це особиста машина.

– Члени Антикорупційного комітету їздять на «Рейндж Ровері»?

– Ні, це нашого знайомого. У цій будівлі ж не тільки «Антикорупційний комітет».

«Рейндж Ровер», до слова, був такого ж кольору і навіть з такими ж дисками, як «гостомельський».

– А можна подивитись, чи є на «Рейндж Ровері» номери?

– Я вам одразу скажу, що їх там немає.

– А чому?

– Тому що вона куплена зовсім нещодавно. Бачите, вона стоїть чиста, нова. Це простий «Рейндж Ровер», він не з «гостомельського» автопарку.

До зникнення автомобілів причетний «Б.О.Г»

Відшукати відомості про організацію, яка копіює назву державного органу (Національний антикорупційний комітет) у відкритих офіційних джерелах не вдалось. В мережі остання згадка про однойменну ГО датується 2012 роком. Тоді її керівником був Анатолій Жорновой. Тепер Анатолій Степанович серед засновників ще однієї дуже схожої громадської організації ––– «Антикорупційне бюро України». І саме вона зареєстрована за адресою: місто Київ, вулиця Солом’янська, 3.

На цьому, щоправда, любов Анатолія Степановича до копіювання гучних назв не завершується. Так, Жорновой є керівником підприємства «Безпека Обізнаність Гарантія», скорочена назва, не мало, не багато – «Б.О.Г». Більш відома компанія-тезка прописана в Дніпропетровську і її пов’язують з Ігорем Коломойським. Сам олігарх в одному з інтерв’ю підтвердив що «Б.О.Г» (Безпека Охорона Гарантія) займається його особистою охороною і безпекою його приватної власності. А от київська копія не надто відома у ЗМІ. Більше про неї можна дізнатись із Єдиного державного реєстру судових рішень. Там про приватне підприємство щонайменше півтора десятка згадок. Здебільшого – стягнення боргів. В одному з рішень Господарський суд Києва зобов’язав «Безпеку Охорону Гарантію» виплатити майже 200 тисяч гривень за оренду приміщення. Винаймали близько ста квадратних метрів у акціонерного товариства «Діпрозв’язок», що розташоване знову ж таки за адресою Солом’янська, 3.

Бойовики захопили приміщення і залякали працівників

У підприємстві підтвердили цю інформацію, однак уточнили, що загальний борг компаній, пов’язаних із Анатолієм Жорновим, досяг вже 300 000 гривень. Спершу він винаймав кімнати для «Антитерористичного комітету», згодом для «Антикорупційного комітету» і бюро. Тепер тут розташоване і його підприємство «Безпека Обізнаність Гарантія». За інформацією з ЄРД, основними видами діяльності є проведення розслідувань та послуги, пов’язані з охороною. І хоч за родом своєї діяльності в «Б.О.Г» мали б дбати про безпеку, у будівлі працівники живуть у постійному страху.

«Для мене це бойовики. Не можу назвати їх іншим словом. Ці люди ходять у формі, а віднедавна ще й у бронежилетах. Вони ходили тут з помповими рушницями і казали, що у них і автомати «Калашникова» є. Ми не готові якось боротись з цими людьми, думаю, сили будуть нерівними», – розповів радник голови правління «Діпрозв’язок» Віктор Шахов.

Попри рішення суду про виселення і виплату боргу, підприємство Жорнового далі залишається у будівлі «Діпрозв’язку». Їх намагались вигнати, однак вони фактично рейдерським шляхом захопили потрібні їм кімнати.

«Жодного договору ми не підписували. Люди просто зайшли в приміщення і там живуть. Не платять ані копійки. Вони не мають на це ніякого права», – бідкається Шахов.

Автівки по одній почали зникати

Оскільки бійці Жорнового самовільно перетворили приміщення «Діпрозв’язку» на свою штаб-квартиру, то й автомобілі, які вони нібито охороняють, тут теж помітили. У працівників є навіть запис із камер відеоспостереження, на якому видно, як вночі 23 лютого на парковку до них заїжджають сім евакуаторів із машинами. В них Шахов впізнав «гостомельські» автівки, серед яких і чорний «Рейндж Ровер», який згодом бійці Жорнового назвали особистим авто їхнього знайомого. Також серед автомобілів був чорний мікроавтобус «Фольксваген». А саме на такому були невідомі, які розстрілювали активістів в гаражному кооперативі на Народного Ополчення.

Втім, розповідає Шахов, автівки на парковці перед будівлею стояли не довго. Їх по одній почали забирати з невідомі. Коли ж працівники «Діпрозв’язку» намагались з’ясувати, що відбувається під стінами їхнього офісу, у справу втрутився вже сам Жорновой.

«Особисто Жорновий веде себе зухвало і нагло. Він мені погрожував. Не знаю, що він мав на увазі, але кілька разів він запитував, чи не боюсь я смерті, коли я висловив своє обурення», – згадує голова правління ПрАТ «Діпрозв’язок» Сергій Рибка.

Рейдер і сотник Самооборони ­– одна людина

Коли ж машини тільки-но з’явились на Солом’янській, 3, бійці Жорнового заявили, що техніка під охороною Самооборони Майдану, а саме «11-ї сотні», а всі подробиці занепокоєним «діпрозв’язківцям» пояснить сотник на прізвисько «Ведмідь». Яким же ж було здивування працівників підприємства, коли польовий командир Майдану, сотник «Ведмідь» і їхній давній знайомий Анатолій Степанович Жорновой, виявилися однієї людиною.

Іншими словами, мародери і стрілки з гаражного кооперативу, рейдери, які захопили приміщення на Солом’янській, 3 і за рішенням суду мали б виплатити акціонерному товариству 300 тисяч гривень, і «11-а сотня» Самооборони Майдану – це тісно пов’язані між собою люди, а керівник у них один – Анатолій Степанович Жорновой.

МВС, Генпрокуратура, СБУ наразі не реагують

Сотник навідріз відмовився зустрітись з журналістами Радіо Свобода, щоб висловити свою позицію щодо історії з машинами Януковича. Під час телефонної розмови кілька разів роздратовано кидав слухавку і наголосив, що більше не має жодного стосунку до цих автівок.

– Машини знаходяться в Межигір’ї або в управлінні Самооборони, більше жодної інформації у мене нема.

– А хто зараз за них відповідає у Самообороні?

– Не маю найменшого уявлення.

Занепокоєння викликає і той факт, що працівники «Діпрозв’язку», звернувшись до Генпрокуратури, СБУ та МВС з проханням перевірили законність дій Жорнового та його підопічних, досі так і не дочекались належної реакції.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG